U Gimnaziji ukinute privremene mere


31. maj 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Propusti ostali, privremene mere ukinute. Profesori: indirektno potvrđeno da osnova za uvođenje prinudne uprave i smenu direktora nije bilo, inspekcija nije objektivno i odgovorno sagledala stanje u školi

Inspekcija ministarstva prosvete, nakon dva meseca, ukinula je prinudnu upravu u Gimnaziji Smederevo, i dopisom od 5. maja obavestila kolektiv da je škola ispravila sve nedostatke i preduzela naložene mere, iako u međuvremenu nije usvojen Školski razvojni plan, što je bio jedan od glavnih argumenata za uvođenje privremenih mera u jednu od najstarijih srednjih škola u Srbiji.

Ovim su potvrđene sumnje zaposlenih i učenika, koji su svojeveremeno zbog odluka ministarstva organizovali proteste i obustavu nastave, da je politika umešala svoje prste u kadriranje u prosveti, kao i da je ceo problem nastao zbog želje gradonačelnice Jasne Avramović da se, koristeći poluge vlasti, preko institucija, obračuna sa neistomišljenicima i tako smeni dugogodišnjeg direktora Milutina Vučkovića, a na njegovo mesto postavi kumu svog brata, profesorku ruskog jezika sa „polu-licencom“ Radmilu Trajković, o čemu su „Smederevske“ već pisale.

-Isti republički inspektori koji su ranije utvrdili nepravilnosti dolaze 29. aprila da provere šta se dešava i kakva je situacija. Oni utvrđuju da godišnji plan rada nije ispravljen, ali i da ne mora da se ispravlja, važno je da mi shvatimo da ima grešaka i da su oni bili u pravu. Dobijaju na uvid radnu verziju Školskog razvojnog plana. Nakon njihove posete škola je 5. maja dobila dopis kojim su ukinute privremene mere i u kojem je utvrđeno da je škola ispravila sve nedostatke i preduzela naložene mere, iako u međuvremenu nije usvojen razvojni plan škole. A šta je to zaista tako epohalno urađeno? Školski razvojni plan nije donet. Godišnji plan nije ispravljen. Direktor je smenjen. I to je to. Ovo poslednje je izgleda i jedino bilo potrebno – navode u pisanoj izjavi profesori Gimnazije.
U kolektivu navode da su najnovijom odlukom prosvetne inspekcije, u najmanju ruku, zatečeni.

-Ovakva odluka inspektora je izazvala u kolektivu iznenađenje i nevericu. Želeli smo da verujemo da je sve što se desilo posledica nekih nesporazuma, ali smo ovakvom odlukom republičke inspekcije surovo osvešćeni. Sumnje su, makar, i indirektno potvrđene: postalo je očito da osnova za razrešenje direktora i uvođenje privremenih mera nije ni bilo. Da li je moguće da je u ovoj i ovakvoj zemlji Srbiji postalo neophodno da se postave podobni ljudi i na jednu tako marginalnu funkciju kao što je direktor neke škole u nekom gradu? Stvarnost u kojoj je zarad uklanjanja pojedinaca dozvoljeno koristiti sva sredstva je društvo u kojem mi danas živimo. Nada da će se to promeniti počiva na iluziji koju nam servira vlast – nastavljaju profesori.

Iako je prosvetna inspekcija naložila ukidanje privremenih mera, Gimnazija je formalno-pravno još uvek u istom statusu, jer je za to potrebno formiranje novog školskog odbora, za šta se čeka odluka lokalne samouprave.
-Imenovali smo nastavnike za Školski odbor, kako već predviđa reovna procedura, održan je i sastanak Saveta roditelja, koji je takođe imenovao tri člana. Poslali smo ta rešenja lokalnoj samoupravi i sada ostaje da se sve to i zvanično završi. Očekujem da se to dogodi do kraja juna i tada bi trebalo da se krene u uobičajenu proceduru za izbor direktora. Mi smo po odluci zvanično izašli iz privremenih mera, ali sve dok postoji privremeni Školski odbor to praktično znači da još uvek nije sve gotovo – objašnjava profesor prfesor Marinković, vršilac dužnosti direktora.
U Gimnaziji ističu da su ponosni što su uspeli da i pod velikim pritiscima kojima su bili izloženi normalizju nastavu i da u takvim okolnostima organizju učešće na takmičenjima na kojima su đaci osvojili deset državnih nagrada.
-Mi se zaista trudimo da uspostavimo normalnu situaciju, pre svega da đaci ne bi trpeli, ali to je više privid. Ne može škola normalno da funkcioniše sve dok nema legitimno izabrane organe upravljanja. Ne bih rekao da se osećamo nešto lakše nego pre dva meseca, donekle su samo problemi drugačiji, ali daleko od toga da je sve okončano – objašnjava Marinković.

Iako je gradonačelnica svojevremeno, istupima u javnosti, sastankom sa učenicima i skandaloznim gostovanjem na javnom servisu, nespretno odbacivala bilo kakvu povezanost sa situacijom u Gimnaziji i negirala nepotizam, sled događaja pokazao je upravo suprotno. Nepune dve nedelje nakon uvođenja privremenih mera, protesta profesora i obustave nastave koju su organizovali učenici, u jednom danu razrešena je novopostavljena polulicencirana direktorka, za vršioca dužnosti izabran profesor koji ima podršku kolektiva, a sa funkcije je „pomeren“ i Ljubiša Antonijević, tada pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, kome je „dodeljen“ novi resor – sektor za učenički i studentski standrad i investicije.

U međuvremenu, javnost je ostala uskraćena i za veoma važno objašnjenje: gde su „nestali“ zapisnici inspekcije ministarstva sa naloženim merama za ispravljanje propusta, koje smederevska Gimnazija nikada nije dobila, a koji su, prema svim pravilima i procedurama, morali da prethode odluci o smeni direktora, školskog odbora i uvođenju prinudne uprave?