Spektakl „Bitka nacija“ u Smederevu narednog maja


Svetsko prvenstvo u bojevima srednjovekovnih vojski „Bitka nacija“ biće održano u Smederevskoj tvrđavi od 2. do 5. maja 2019, o čemu će biti više reči na pres konferenciji u ponedeljak u smederevskom Muzeju.

Organizatori navode da Bitka nacija nije samo sportski turnir – događaj uključuje srednjovekovni kulturni program istorijske muzike i plesa; promociju tradicionalnih zanata; srednjovekovni sajam sa zanatskim proizvodima napravljenim kroz autentične srednjovekovne tehnike. Tokom prvenstva, učesnici i timovi žive u autentičnom kampu, koji u finim detaljima, uključujući kuhinjske posude i posuđe, oživljava srednjovekovni život na terenu.

Kako prenosi Podunavlje.info, misija„Bitke nacija“ je organizacija finalnog turnira za reprezentacije HMB-a, popularizacija HMB sporta širom sveta, popularizacija srednjovekovne istorije, organizovanje kulturnog događaja i obogaćivanje društva prezentacijom srednjovekovne baštine, poboljšanje tehničkih i taktičkih sposobnosti i opšta fizička obuka učesnika HMB-a.

Ovo je najvažniji događaj za HMB zajednicu širom sveta, poručuju organizatori i dodaju da je velika čast za Srbiju i Smederevo da stane u red gradova organizatora nakon Praga, Barselone i Rima, poslednjih gradova organizatora ovog svetskog događaja.

Svetsko prvenstvo u istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“ osnovalo je Međunarodno udruženje za istorijsku srednjovekovnu borbu (HMB – Historical Medieval Battle International Association), u cilju identifikacije najjačih nacionalnih timova u istorijskim srednjovekovnim bitkama, a prvo zvanično takmičenje održano je u Harkovu 2009. godine.

Izvor: Danas