Smederevcima žao što odlaze Ameri


29. januar 2012. DRUŠTVO – Dan nakon što je premijer Mirko Cvetković saopštio da država preuzima železaru „Ju-Es stil“ za jedan dolar, u Smederevu svi žale za Amerikancima.

– Radim od 1973. u železari i poslednjih osam godina je najbolji period. Naučili su nas redu i pokazali da znaju da cene poštenog radnika. Nadam se da će sledeći vlasnik, kompaniju voditi kao Ameri – kaže Srboljub Dević, tehnolog u „Ju-Es stilu“.

Red i rad

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević ističe da je Vlada učinila pravi potez, jer bi gašenje železare ubilo Smederevo.
– Amerikanci su u naš grad i železaru uveli red, rad i disciplinu i na tome smo im zahvalni. U „Ju-Es stilu“ plata nikad nije kasnila i sve je plaćano na vreme. Nadam se da će svaki budući vlasnik nastaviti da radi kao Amerikanci. Voleo bih da to bude nemačka kompanija, ali će sigurno i kineske i ukrajinske kompanije biti u igri. Da se ja pitam, kao što smo je kupili za dolar, za isto toliko bih je prodao nekom strateškom partneru jer bitno je tržište, a ne oprema – kaže za Kurir Umičević i dodaje da „Ju-Es stil“ nema dugova, a uložio je 80 miliona dolara u postrojenja za zaštitu životne sredine.

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će ugovor o otkupu kompanije sa „Ju-Es stilom“ biti potpisan 31. januara, a da je namera Vlade da odmah traži strateškog partnera za „Ju-Es stil“.
Predstavnici kompanije „Ju-Es stil Srbija“ nisu želeli da komentarišu odluku Vlade Srbije da za jedan dolar preuzme železaru.
– Na kraju trećeg kvartala nastojimo da istražimo sve mogućnosti za Srbiju. Ne komentarišemo saopštenja druge strane – saopštila je Dušanka Ranković, portparol „Ju-Es stila Srbija“.

Kako Kurir saznaje, interesovanje za strateško partnerstvo s Vladom Srbije u smederevskoj železari „Ju-Es stil“ pokazali su Kinezi, Ukrajinci, Nemci i Indijci. Saznanja Kurira da je pismo o namerama za strateško partnerstvo stiglo od Ukrajinaca i Kineza u Vladi Srbije nisu želeli ni da potvrde, ali ni da demantuju.

Ko je sledeći vlasnik

Sagovornik iz „Ju-Es stila“ kaže da bi Nemci bili najbolja opcija.
– Ukrajincima ne ide u prilog da kupe još jednu železaru koja je blizu njihovim. Kinezi bi otpustili veliki broj zaposlenih, pre svega 900 invalida koji prave tezge i čamce. Indijski „Mital“ je gigant, ali se loše pokazao u „Magnohromu“ u Kraljevu i železari „Zenica“, gde je sasvim ugasio proizvodnje. Dakle, ostaju Nemci, koji su bili veoma zainteresovani i 2003, kad je „Sartid“ prodat Amerikancima – kaže izvor iz „Ju-Es stila“.

Izvor: kurir-info.rs


One comment

  1. Nemci i tacka.Pa oni i za vreme ratova su odrzavali crnu metalurgiju jakom a sada je prilika da ono sto nisu uradili 2003. godine sprovedu u delo.Od ostalih nema vajde ni za radnike a ni za drzavu.

Comments are closed.