Pesnik Dmitrij Aleksandrovič Mizgulin u Smederevu


06. novembar 2012. KULTURA – Rukovodstvo grada Smedereva organizovalo je u ponedeljak prijem za ruskog pesnika Dmitrija Mizgulina.

Podsetimo, dobitnik nagrade “Zlatko Krasni” 43. po redu Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen” je prevodilac Duško Paunković za prevod sa ruskog jezika knjige pesama “Jutarnji anđeo” pesnika Dmitrija Aleksandroviča Mizgulina.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, pozdravila je goste iz prijateljske Rusije i podsetila na višedecenijsku tradiciju Smederevske pesničke jeseni.

„Imajući u vidu da su gosti Festivala pesnici, predstavnici desetina zemalja iz celog sveta, tako da su vaše pesme, zahvaljujući Smederevskoj pesničkoj jeseni, došle do ljubitelja poezije širom sveta“, rekla je gradonačelnica, poželevši gostima dobrodošlicu u Smederevu.

Ona je naglasila da Smederevci vole rusku pesmu, poeziju i celokupno rusko stvaralaštvo.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović, izrazio je zadovoljstvo da pozdravi drage goste iz Rusije i ponovio da Grad Smederevo punim kapacitetom podržava Smederevsku pesničku jesen.

„Sa svim našim gostima koje dočekujemo u dane Festivala, želimo da razgovaramo i o drugim temama koje mogu da nas dodatno povezuju“, istakao je Stojanović.

Pesnik Dmitrij Mizgulin, koji je na čelu Književnog fonda Rusije, čiji je jedan od zadataka promovisanje literature napisane na slovenskim jezicima, najavio je objavljivanje zbornika u kojem će se naći srpski pisci koji će biti predstavljeni na ruskom jeziku, kao i tematskih časopisa sa savremenim srpski književnim stvaralaštvom.

„Nastavićemo program izdavanja knjiga koje su sa srpskog prevedene na ruski jezik. Želimo da to bude događaj u kulturnom životu zemlje i da knjiga nađe put do čitalaca“, rekao je Mizgulin zahvaljujući se za, kako je rekao, ovako neočekivani događaj u njegovom životu.

Prijemu su prisustvovali iknjiževnik Sergej Kozlov, predstavnice izdavačke kuće Rusika, Ljubinka Miličić i Neda Bobić, član žirija za nagradu “Zlatko Krasni” za slovenske jezike, Vera Horvat i direktor Smederevske pesničke jeseni, Goran Đorđević.

Izvor: smederevo.org.rs