Nove tehnologije u izgradnji socijalnih stanova


30. jun 2013. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Izgradnja socijalno-neprofitnih stanova prerasla je u najveći građevinski poduhvat u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija, a Republička agencija za stanovanje pokrenula je projekat izgradnje 10.000 kvadratnih metara stambenog prostora socijalnih stanova u sedam gradova u Srbiji – Kragujevcu, Kikindi, Nišu, Zrenjaninu, Kraljevu, Pančevu i Čačku.

Od jula počinje i izbor izvođača radova za još 1.700 stanova koji će se graditi u Pirotu, Smederevu, Užicu, Kragujevcu, Novom Sadu i Vrnjačkoj Banji.

Olakšavajuća okolnost za podizanje tih stanova su i nove tehnologije gradnje na domaćem tržištu, poput projekta “Kvatro kuća” (Quattro kuća) koji je premijerno na našem tržištu nedavno predstavila jedna domaća kompanija.

Nove tehnologije i kvalitetnija gradnja doprineće i poboljšanju kvaliteta socijalnih – neprofitnih stanova, a najčešći su problemi s instalacijama, popucalim zidovima, odlepljenim pločicama, podignutim parketom i liftovima koji nisu u funkciji.

O tome se posebno mora voditi računa, jer su učestale žalbe vlasnika čak i u novoizgrađenim naseljima “Stepa Stepanović na Voždovcu u Beogradu i naselju Doktor Ivan Ribar u Novom Beogradu, u kome je Agencija za investicije i stanovanje Grada Beograda otvorila posebnu kancelariju da bi rešila probleme vlasnika ovih stanova.

– U kancelariju (u naselju ”Dr Ivan Ribar”) koju smo otvorili stigle su i odobrene od nadzorne komisije žalbe vlasnika 166 stanova u ovom naselju. Primedbe su otklonjene u najvećem broju slučajeva, a mali broj je u dogovoru sa stanarima odložen za letnji raspust – kazao je direktor Agencija za investicije i stanovanje Grada Beograda Marko Blagojević.

On je dodao da je generalno zadovoljan kvalitetom izgrađenih stanova, jer je, kako navodi, u skladu sa zakonskim propisima, daleko iznad nivoa socijalnog stanovanja, a ujedno po meri i budžeta kupaca i budžeta grada Beograda.

Iz Agencije još ranije je saopšteno da popravke neće dodatno koštati gradski budžet, pošto će novac neophodan za popravke biti preusmeren iz fonda firme koja je načinila propust, kao i da se garantni rok za otklanjanje nedostataka koji iznosi 30 dana poštuje.

Problemi u već izgrađenim socijalnim naseljima pogađaju kupce i u drugim gradovima u Srbiji.

Direktorka Republičke agencije za stanovanje Maja Lakićević kazala je da ova institucija nije mogla da utiče na kvalitet gradnje do sada izgrađenih stanova, jer donedavno nije postojao ni pravni osnov za to, ali će ova institucija od sada insistirati na boljem kvalitetu, ali i novim tehnologijama kad god je to moguće.

– Vlada Srbije, na predlog Ministarstva građevinarstva i urbanizma, upravo je s ciljem da se obezbedi bolji kvalitet ovakve gradnje donela Uredbu o standardima i normativima za građenje socijalnih stanova koja je počela da se primenjuje od marta ove godine. Osnovni razlog za donošenje ove uredbe je potreba da se broj propusta prilikom izgradnje socijalnih stanova svede na minimum, jer je dosadašnja praksa u gradnji ovakvih stanova neretko bila haotična – rekla je ona i najavila da će kontrole predstojećih radova biti znatno češće nego do sada.

– Svi koji ubuduće budu gradili ovakve stanove, to će morati da čine u skladu sa ovom uredbom i svim propisanim pravilima – inače objekti neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu – kazala je Lakićevićeva Tanjugu.

Ona je istakla da Republička agencija za stanovanje posebnu pažnju posvećuje energetskoj efikasnosti i novim načinima zagrevanja objekata, pa se u Kraljevu razmatra mogućnost zagrevanja termalnim vodama, a na drugim mestima i solarnom energijom.

Jedna od povoljnosti za gradnju socijalnih stanova mogle bi da budu i inovativne tehnologije koje obezbeđuju bolji kvalitet po povoljnijim cenama, a već su postale standard u svim razvijenim zemljama sveta.

I na tržištu Srbije ove godine se premijerno pojavio novi Q sistem gradnje, koji omogućava visoku energetsku efikasnost i kvalitet objekata po vrlo pristupačnoj ceni, i to sa brzinom izgradnje koja je više karakteristična za korejske nego za srpske uslove.

Autor ovog sistema i predsednik kompanije “Kvatro hauzis” (Quattro Houses) Jovan Nikolić rekao je Tanjugu da socijalno neprofitni stanovi po kvalitetu ne bi trebalo da budu lošiji od drugih i da bi posebnu pažnju u ovakvim objektima trebalo posvetiti uštedi energije.

– Uštedom energije do 80 odsto, koliko obezbeđuje ovaj sistem, računi za grejanje mogli bi da budu i do pet puta manji, a i brzina gradnje je izuzetno značajna, pošto ovaj sistem zgradu od sedam spratova gradi za svega 90 dana po sistemu ”ključ u ruke”, što znači da uobičajeno kašnjenje, uz primenu ove tehnologije, nije moguće – rekao je Nikolić.