Danas otkrivanje spomen ploče Stevanu Raičkoviću


31. maj 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otkriće danas spomen ploču Stevanu Raičkoviću na zgradi u kojoj je istaknuti pesnik živeo četiri decenije u Ulici Svetog Save broj 19, najavilo je ministarstvo.

Raičković (1928-2007) je bio pesnik i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Gimnaziju je učio u Senti, Kruševcu, Smederevu i Subotici, gde je i maturirao. Studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a već sa 17 godina počeo je da objavljuje pesme u listovima “Književnost”, “Mladost”, “Književne novine” i “Politika”.

Bio je saradnik Literarne redakcije Radio Beograda i urednik u Izdavačkom preduzeću “Prosveta”. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1972, a za redovnog devet godina kasnije.

Objavio je više od 20 zbirki pesama, sedam knjiga za decu, nekoliko knjiga eseja. Prvu zbirku “Detinjstvo” objavio je 1950, da bi već sledećom “Pesma tišine”, dve godine kasnije, bio primećen.

Prevodio je poeziju ruskih pesnika Ane Ahmatove, Marine Cvetajeve, Josifa Brodskog, sačinio je izbor poezije Borisa Pasternaka, a u prepevu “Sedam ruskih pesnika” i antologiji “Slovenske rime” predstavio je i moderne ruske pesnike.

Preveo je i Šekspirove sonete i “Deset ljubavnih soneta” Frančeska Petrarke. Ministarstvo kulture je u godini koja je bila proglašena Godinom knjige i jezika (23. april 2010 – 23. april 2011), u saradnji sa “Večernjim novostima” i lokalnim samoupravama, započelo akciju obeležavanja objekata u kojima su rođeni, boravili ili delovali znameniti pisci.

Akcija se, u cilju afirmacije zaostavštine velikana srpske pisane reči, nastavlja i ove godine.

Do sada su postavljene 22 spomen ploče: Meši Selimoviću, Skenderu Kulenoviću, Dušanu Matiću, Aleksandru Vuču, Slobodanu Seleniću, Antoniju Isakoviću, Mići Popoviću, Dušku Radoviću, Desanki Maksimović, Branku Chopiću, Milošu N. Đuriću, Stanislavu Vinaveru, Milovanu Đilasu, Vasku Popi, Živojinu Pavloviću, Gligoriju Vozaroviću, Jovanu Hristiću, Milanu Kašaninu, Ivanu V. Laliću, Anici Savić Rebac, Oskaru Daviču, Aleksandru Beliću.