Kosidba na Plavincu 2. juna


31. maj 2012. DRUŠTVO – Izvor: FoNet – Udruženje kosača iz Smedereva saopštilo je danas da će 13. međunarodnu manifestaciju Kosidba na Plavincu u Goranskom gaju, najmasovniju te vrste u okruženju, organizovati u subotu, 2. juna.

“Uspeli smo da ovu manifestaciju dovedemo do toga da po broju kosača bude najveća u Evropi”, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Udruženja kosača Plavinac Dragan Rogan.

Prošle godine su na toj manifestaciji učestvovala 164 kosača iz više od 40 gradova Srbije i zemalja u okruženju. Poređenja radi, na poznatoj Kosidbi na Rajcu bilo je 30 kosača, naglasio je Rogan.

Program Kosidbe na Plavincu je raznovrstan, a u osnovi suaktivnosti i druženja kosača, ali i meštana i posetilaca iz okruženja. Starosna struktura kosača kreće se od 9 do 84 godine, a prve godine su imali 20 kosača.

“Površinu od oko dva hektara kosači su prošle godine pokosili za 17 minuta, što govori o kvalitetu takmičara, koji podrazumeva i pripadnice lepšeg pola u finalnom delu, što je ne samo srpski, već i svetski kuriozitet”, navodi član IO Udruženja kosača Plavinac Nikola Milivojević.

Svečani defile sa više od 500 učesnika počeće u subotu u 9:30 časova, bez obzira na vremenske prilike, poručuju organizatori i izražavaju nadu da će, kao i do sada, imati lepo vreme bar do finalnog takmičenja kosača i proglašenja pobednika.

Za sve posetioce pripremaju se besplatni specijaliteti poput čorbastog pasulja, gulaša i riblje čorbe, a u organizaciji učestvuje oko stotinu aktivista, mahom volontera.

Organizatori smanifestacije su Udruženje kosača Plavinac, Udruženje gorana i Mesna zajednica Plavinac. Generalni pokrovitelj je grad Smederevo, uz desetine drugih prijatelja koji sponzorišu ovu turističku manifestaciju.