Bahati vozači – korov na drumu


16. decembar 2012. DRUŠTVO – Nesavesni vozači prolaze kroz crveno svetlo, obilaze na duploj punoj liniji, a neretko, kad automobilom nekoga udare i pobegnu. Vozači koji pobegnu s mesta nesreće često ne budu kažnjeni jer delo brzo zastareva.

Bahati vozači na srpskim drumovima su kao korov. Ne iskorenjuju ih ni oštrije zakonske kazne. Nesavesni vozači prolaze kroz crveno svetlo, obilaze na duploj punoj liniji, idu suprotnom trakom, a neretko, kad automobilom nekoga udare – pobegnu. To se delo, pored onog za izazivanje udesa, takođe posebno kažnjava. Prema oceni stručnjaka, ne i dovoljno.

Crveni karton i za poslanika SNS-a iz Smedereva. Ne samo da je na pešačkom prelazu, kolima udario dečaka, već je posle toga i pobegao. Dečak je lakše povređen, a vozač Dragan Čolić rekao je medijima, da nije ni osetio da je nekoga udario. Stranka je reagovala: “Nećemo dozvoliti da ga štiti imunitet”.

Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da napuštanje lica mesta nakon saobraćajne nezgode, kojoj je neko povređen ne samo da je zakonom zabranjeno, već je i potpuno nemoralno.

“Vozač koji učestvuje u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko povređen dužan je da ostane na licu mesta da ukaže pomoć onome koga je povredio i da sačeka dolazak policije”, kaže Okanović.

Onaj ko to ne uradi, dobije do godinu dana zatvora i naslov u novinama. “Udario devojčicu pa pobegao”, “Bahati vozač provozao ženu na haubi, pa on i suvozač pobegli sa lica mesta”, “Učenicu pregazio posle pijanke, pa skinuo tablice i sakrio punta” – su česti naslovi u novinama.

“Najčešće što vozači kažu je da nisu primetili pešaka, da jednostavno je takav bio kontakt sa pešakom, da zaista nisu osetili nikakve senzacije na vozilu, ali mislim da je u pitanju samo izgovor. Nemoguće je imati kontakt sa prosečnom težinom čoveka i to ne primetiti ili vizuelno ne primetiti”, navodi predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić.

Ipak, jedna reč u zakonu praktično ide na ruku nesavesnim vozačima koji pobegnu sa mesta nezgode.

Okanović kaže da je u ovom trenutku kažnjivo samo ukoliko vi nekoga povredite u saobraćajnoj nezgodi, ostavite ga na putu, ali tamo gde nema drugih ljudi.

“Ukoliko to uradite recimo u centru naselja vi nikada nećete biti optuženi za to krivično delo, jer niste ga ostavili bez pomoći pošto tu ima drugih ljudi okolo. Treba promeniti krivično delo – da ne bude kažnjiva radnja neostavljanje bez pomoći, već neukazivanje pomoći”, kaže Okanović.

Vozači koji pobegnu s mesta nesreće često za to ne budu kažnjeni jer delo brzo zastareva. Zato, Komitet za bezbednost saobraćaja, traži i povećanje kazne sa jedne na tri godine zatvora.

Izvor: RTS