Odbornik URS za govornicom ostao sat i po


17. decembar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Sednica Skupštine Smedereva prekinuta je danas jer je šef odborničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Milan Dopuđa odbio da se udalji od mikrofona dok sa dnevnog reda ne bude skinut predlog za uvođenje taksi na firme.

Dopuđa je, kao šef odborničke grupe URS-a i predsednik lokalno odbora URS-a u Smederevu, na prošloj sednici Skupštine uspeo da se posle glasanja odbornika predlog za uvođenje taksi na firme, isticanje firmi, isticanje reklame i registraciju vozila, skine sa dnevnog reda.

Tema današnje sednice bila je rasprava o budžetu, uz koju je ponovo, prema odluci Gradskog veća, mimo poslovnika, dodata tačka o taksama, jer je taj prihod već unet u plan budžeta.

Šef odborničke grupe opozicione stranke URS-a ponovo je zahtevao da se tačka skine sa dnevnog reda jer je protivzakonita i mimo poslovnika.

Predsednik skupštine Branče Stojanović je Dopuđu više puta upozorio da je vreme isteklo, izrekao dve opomene i meru oduzimanja reči, a potom je isključio mikrofon, ali je Dopuđa nastavio da govori.

Predsednik Skupštine je zatražio da se glasa o predlogu za udaljavanje sa sednice Milana Dopuđe.

Navodno su, dizanjem ruku, glasala 34 odbornika za i pet protiv, mada je samo 16 odbornika diglo ruku da se Dopuđa udalji iz sale.

Dopuđa je ostao za govornicom još sat i po koliko je trajala pauza kada je saopšteno da se neće raspravljati o taksama.

Skupština grada ima 70 odbornika, ali ih u sali nije bilo više od 40. Posle izostavljanja tačke o taksama, koje su osnov za priliv novca u budžet, rasprava o budžetu je bila bespredmetna.