Zahtevaju otpremnine pre Uskrsa


12. april 2012. DRUŠTVO – Radnicima “Želvoza“ juče nisu isplaćene otpremnine, prema sporazumu sa poslovodstvom, zbog čega su posle nepune dve sedmice ponovo ušli u zgradu Gradske uprave, gde su prošlog meseca bili više od tri sedmice.

Sve se dešavalo na ivici incidenta, uz prisustvo policije, koja je blokirala ulaz u zgradu opštine, da bi na kraju načelnica Gradske uprave Milijana Novaković odobrila ulazak radnika gde će sačekati da čuju zvaničan stav gradskih čelnika.

– Obećano nam je da će nam za 48 sati isplatiti sva dugovanja posle potpisivanja sporazuma. Prošle sedmice su radili biznis-plan, koji odobrava Fond za razvoj da bi se isplatile otpremnine. Od tada je prošlo 12 dana, i još ništa. Opet su nas slagali, ne preostaje nam ništa drugo nego da budemo ovde. I od sada ne želimo da pregovaramo sa bilo kim od gradskih čelnika bez prisustva medija, neka svi vide i čuju šta nam govore. Kako to da Vaskrs dočekamo bez para, dobili smo po 20.000 od novembra do danas – kaže Dejan Živković, predstavnik Protestnog odbora radnika.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže da je Gradska uprava sve vreme kontaktirala sa Agencijom za privatizaciju i Fondom za razvoj.

– Na zahtev lokalne samouprave i Ministarstva ekonomije, biće održana vanredna sednica Fonda za razvoj, koji je, prema našim informacijama, prihvatio biznis-plan menadžmenta i vrlo brzo će biti poznato kada će novac biti isplaćen – kazao je okupljenim radnicima gradonačelnik Umičević.

Dragan Šormaz, poslanik SNS-a, koji se verbalno sukobio sa načelnikom Gradske uprave, istakao je da „poslodavac nije kriv, već Vlada Srbije, koja treba da obezbedi novac, za šta ljudi imaju potpisane ugovore“.

– Sve vreme ih varaju oni koji su na vlasti. Rekao sam im prošli put da neće dobiti ništa, nisu me poslušali, evo ih sad opet ovde. Veliki problem je što su potpisali ugovore i šta sad treba da rade? Da idu na sud? Koliko će taj proces trajati? Prevareni su za plate, za otpremnine, čini mi se da ni ti njihovi sindikati ne rade svoj posao kako treba. Novac mora da se obezbedi iz onog dela koji se tiče socijalnih davanja. Taj novac je morao da bude opredeljen iz budžeta za ovu godinu, odnosno iz tekućih budžetskih rezervi – rekao je Šormaz.

Za tehnološki višak proglašena su 444 radnika, mada je Protestni odbor predočio da se za otpremnine prijavilo još 20 rukovodilaca, koji će dobiti nekoliko puta više novca od radnika, što je dodatno podgrejalo tenziju među „tehnološkim viškom“.

Izvor: pravda.rs