Vlada u senci: I dalje neizvesna sudbine Železare


18. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Vlada u senci DS-a ocenila je da je sudbina Železare Smederevo neizvesna i posle odluke vlade da njom upravlja firma HPK inženjering jer ima mnogo nepoznanica.

“Vest da je Vlada predala upravljanje Železarom i sudbine 5.000 zaposlenih holandskoj firmi HPK inženjeringu ne uliva nadu da je problem Železare rešen”, izjavio je ministar privrede Vlade u senci Ivan Stefanović.

On je naveo da se matična kompanija HPK inženjering, registrovana u Slovačkoj, pre svega bavi projektovanjem i izgradnjom i van Slovačke ima svega sedam referenci u izgradnji i rekonstrukciji pešačkih zona, administrativnih i poslovnih zgrada, a nema nikakva iskustva u vođenju železara.

Na zvaničnom sajtu kompanije ne pominje se ćerka firma u Holandiji, niti imena menadžera kojima je Vlada poverila Železaru, Džona Gudiša i Petra Kamaraša, ukazao je Stefanović.

On je naveo da je Džon Gudiš bio glavni čovek američke kompanije Esmark u toku pregovora o kupovini Žlezare Smederevo, koji su propali, zajedno sa Kamarašom koga je Esmark tužio za 100 miliona dolaza zbog kršenja ugovora, zloupotrebe poverljivih podataka i nepoštene konkurencije, a koji je spominjan u poslovima prodaje nekvalitetnih sirovina Železari.

“Gudiš i Kamaraš su osnovali kompaniju u Holandiji, bez dostupnh podataka kada i sa kolikim kapitalom je osnovana”, ukazao je Stefanović.

On je dodao da “nije jasno kako je Vlada Srbija preuzela rizik da ljudima koji su pod takvim optužbama poveri najvažniji nacionalni projekat” i da nema podataka o načinima obezbeđenja ugovora, obaveza države i osiguranja ogromne sirovinske baze koja postoji u Železari.

“Podaci koje je izneo premijer Aleksandar Vučić, o ulaganju 20 miliona dolara, zadržavanju svih zaposlenih i povećanju plata 10 odsto zvuče kao bajka bez ikakvog ekonomskog osnova”, kazao je Stefanović.

On je zapitao šta će se desiti ako ne budu realizovana obećanja HPK inženjeringa i ko će da nadoknadi izgubljeno vreme i državni novac koji će “sasvim sigurno biti trošeni na Železaru i dalje”.

“Zbog svih ovih činjenica, ali i otvorenih pitanja bilo bi neophodno da se ugovor stavi na uvid stručnoj javnosti ali i svim gradjanima Srbije”, predložio je Stefanović.