„Teatar u tvrđavi“ – držanje do proverenih vrednosti


02. jul 2015. KULTURA – Prema rečima Vesne Stefanović grad nam kroz postojanje festivala kakav je „Teatar u tvrđavi“ omogućava da običnu svakodnevicu pretvorimo u praznik.

O festivalskoj koprodukciji u kojoj učestvuju Narodno pozorište Niš, Šabačko pozorište i Grad Smederevo i o predstavi „Duge noći i crne zastave“ prema istoimenom romanu Dejana Stojiljkovića Pavlović je govorio kao o delu koje se pravi za konkretan prostor, nečem novom i drugačijem, što nas povezuje sa avanturističkom pričom smeštenom u srednjovekovni milje

Iznoseći svoje viđenje rada na delu koje će 6. jula doživeti premijeru u Smederevu, Karajić je ukazao na to da nije lako roman transponovati na scenu, i romanesknu naraciju prilagoditi scenskom govoru, ali je podeliviši sa prisutnima svoj doživljaj kreativnog procesa rekao kako oseća da se učesnicima „događa jedan čudan san o nama, o našoj istoriji, možda i o našoj budućnosti“.

Juče (1. jul 2015) u prostoru vile Zlatni breg održana je konferencija za novinare povodom predstojećeg drugog pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi“ koji će se, pod pokroviteljstvom Grada Smedereva održati od 6. do 11. jula u Malom gradu Smederevske tvrđave. Na konferenciji su govorili: predsednik Organizacionog odbora festivala Radoslav Pavlović, pisac i savetnik predsednika Republike za kulturu, Vesna Stefanović, član Gradskog veća grada Smedereva zadužena za resor kulture, informisanja i ljudskih resursa, Ivan Vuković, direktor Narodnog pozorišta u Nišu i reditelj predstave „Duge noći i crne zastave“ i Zoran Karajić, direktor i glumac Šabačkog pozorišta.

Govoreći o tome da se festival i ove godine održava pod sloganom „Kretanje“, Radoslav Pavlović je ukazao da je značenje slogana vezano za praćenje događaja u takozvanoj klasičnoj, dokazanoj kulturi „u kojoj pisci pišu tekstove, glumci pokazuju svoje veštine, reditelji svoju maštu“. U osvrtu na repertoar ovogodišnjeg „Teatra u tvrđavi“ Pavlović je istakao držanje do proverenih vrednosti pri izboru predstava. Pored upućivanja na činjenicu da je autor „Sna letnje noći“ klasik svetske drame Viljem Šekspir, Pavlović je primetio da je pojava poznatih glumaca, koje je publika upoznala putem televizije, kao što su Nebojša Glogovac, Dejan Lutkić i drugi faktor koji može podstaći interesovanje za predstavu „San letnje noći“, uključenu u festivalski program. Govoreći o Pozorištu na Terazijama kao „jednom od najjačih pozorišta u ovom delu Evrope“ Pavlović je rekao da se radi o kući koja vrlo precizno neguje umetnost mjuzikla i nagovestio kvalitetnu i uzbudljivu izvedbu mjuzikla „Ženidba i udadba“ prema komadu Jovana Sterije Popovića. Kao naročito upečatljivu, punu osećanja i uzbudljivu, Pavlović je izdvojio predstavu „Galeb“ u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Leskovac. O festivalskoj koprodukciji u kojoj učestvuju Narodno pozorište Niš, Šabačko pozorište i Grad Smederevo i o predstavi „Duge noći i crne zastave“ prema istoimenom romanu Dejana Stojiljkovića Pavlović je govorio kao o delu koje se pravi za konkretan prostor, nečem novom i drugačijem, što nas povezuje sa avanturističkom pričom smeštenom u srednjovekovni milje. „Ovo je prestonica Srbije, ovo može biti još jači, još bolji, još prisutniji grad i u Srbiji i u regionu“, zaključio je Pavlović govoreći o Smederevu i Tvrđavi.

Vesna Stefanović iskazala je zahvalnost gradonačelnici Smedereva Jasni Avramović na pruženoj mogućnosti da se uz racionalno vođenje budžeta realizuje važan i kvalitetan pozorišni festival. „Mi se ovim festivalom ponosimo, jer već drugu godinu postajemo prepoznatljivi, prevazilazimo uske teritorijalne granice“, rekla je članica Gradskog veća. Stefanovićeva je kazala da Smederevo nije, niti će ikada zaboraviti tradiciju i stvaralački duh. Prema njenim rečima grad nam kroz postojanje festivala kakav je „Teatar u tvrđavi“ omogućava da običnu svakodnevicu pretvorimo u praznik.

Govoreći iz ugla reditelja o radu na stvaranju predstave „Duge noći i crne zastave“ i o odnosu prema sadržaju Stojiljkovićevog romana koji nam daje svojevrstan spoj istorije i mita ili pseudoistorijski ambijent sa elementima fantastike, Ivan Vuković je rekao da i predstava povezuje konkretne istorijske podatke sa pozorišnim „šta bi bilo kad bi bilo“ pitanjem. Predstava, prema Vukoviću, ne robuje podeli na zle Turke i dobre Srbe, i podseća da se Srbija našla na putu jednom jako ozbiljnom i jakom carstvu. Pozorišno delo, u čijem stvaranju su udružili snage ansambli niškog i šabačkog pozorišta tematizuje i pitanje tereta donošenja istorijskih odluka spram moći istorijskog toka koja prevazilazi snagu pojedinica i vladara.

Prekaljeni glumac koji u predstavi „Duge noći i crne zastave“ tumači lik kneza Lazara, Zoran Karajić, istakao je značaj festivalske produkcije za život „Teatra u tvrđavi“. Prema njegovim rečima, tek kada festival takvog tipa ima sopstvenu produkciju, on postaje stvarno festival. Iznoseći svoje viđenje rada na delu koje će 6. jula doživeti premijeru u Smederevu, Karajić je ukazao na to da nije lako roman transponovati na scenu, i romanesknu naraciju prilagoditi scenskom govoru, ali je podeliviši sa prisutnima svoj doživljaj kreativnog procesa rekao kako oseća da se učesnicima „događa jedan čudan san o nama, o našoj istoriji, možda i o našoj budućnosti“.