Supersmederevac se vratio


U Kulturnom centru Smedereva, sutra će biti održana promocija specijalnog strip izdanja “Supersmederevac” izdavača Besna kobila, povodom 20 godina postojanja ovog superheroja.

Posetioci će na promociji moći da razgovaraju sa autorima i izdavačem, poslušaju koncert benda “Hotel Makedonija” i uživaju u izložbi tabli iz stripa i crteža gostujućih autora kao što su Marko Somborac, Aleksandar Denić, Milan Mišić, itd.

Suprsmederevac je kreacija dvojice autora – Miloša Trajkovića, ilustratora i grafičkog umetnika iz Njujorka, i Ivana Tobića, pisca i muzičara.

Ovo specijalno izdanje čine sabrani stripovi koji su izlazili u “Smederevskoj sedmici” i koji govore o zgodama i nezgodama smederevskog superheroja i njegove družine, alternativna enciklopedija Smedereva, kao i pregršt drugih sadržaja, jedinstvena su posveta jednom gradu koja će ganuti svakog pravog Smederevca, ali i ostaviti bez daha čak i one koji nikada nisu osetili miris Dunava kraj zidina Smederevske tvrđave.

Izdanje će imati svoju promociju i izložbu i u Beogradu 7. jula.

KO JE TAJ SUPERSMEDEREVAC?

“Cane je sasvim običan mladić, ali kada igrom slučaja otkrije tajnu formulu, popivši 52 gutljaja Žive vode, on postaje Supersmederevac, uvek spreman za borbu protiv negativaca i nevolja koje se nadvijaju nad grad.”

U jesen 1997. godine nad Smederevom je prvi put proleteo lokalni strip heroj Supersmederevac. Crtao ga je tada petnaestogodišnji Miloš Trajković Buci, dok je za scenario bio zadužen tek nešto stariji Ivan Tobić.

Redovne epizode ove lokalne superherojske sage objavljivane su u nedeljniku „Smederevska sedmica”, koji je u to vreme važio za jedini nezavisni medij u gradu.

Sve do leta 1998. godine Supersmederevac se borio protiv brojnih nedaća i pošasti koje su pogodile staru srpsku prestonicu, da bi iznenada obustavio letove smederevskim nebom i nestao sa gradskih trafika i pultova uličnih prodavaca štampe. Kažu da je sa svojom ekipom odleteo negde daleko u egzotične krajeve, sretali su ga još samo na brojnim izložbama u gradovima širom bivše Jugoslavije na zidovima čijih galerija je imao čast da bude kačen.

U luksuznom izdanju koje objavljuje izdavačka kuća “Besna kobila” sabrane su sve objavljene epizode, ali ni to nije sve – tu su i brojni zanimljivi dodaci kao što je dugo očekivani ekskluzivni intervju sa sredovečnim Supersmederevcem, naš strip junak viđen iz ugla istaknutih domaćih strip crtača i karikaturista ili obiman leksikon smederevskih pojmova koji predstavlja svojevrsnu alternativnu enciklopediju Smedereva.

Izdavačka kuća “Besna kobila” specijalizovana je izdavanje probranih stripova i grafičkih novela, a roman “Luzitanija” Dejana Atanackovića, u njihovom izdanju, dobitnik je ovogodišnje Ninove nagrade.

Izvor: Blic