Sudbina Vile Obrenovića


13. januar 2012. DRUŠTVO – Šta će biti sa reprezentativnim objektima i umetničkim delima tokom procesa restitucije. Sporni objekti Obrenovića u Smederevu i Teokarovića u Vrnjačkoj Banji. Tražene 122 umetnine.

Država bi u procesu restitucije mogla da ostane bez određenih umetničkih dela koja krase hodnike i salone republičkih zdanja, ali i da starim vlasnicima vrati ili novčano nadoknadi neke reprezentativne objekte.

Zgrade u Beogradu, u kojima su smeštene državne institucije, tvrde u Nemanjinoj, pravno su nesporne, ali bi stari vlasnici mogli da potražuju letnjikovac Obrenovića na Plavincu, iznad Smedereva, i vilu ”Kopaonik” u Vrnjačkoj Banji, koja je pripadala tekstilnim kraljevima Teokarevićevima.

Mada Obrenovići nemaju direktne potomke, pre osam godina otkriveni su njihovi indirektni naslednici, braća Srboljub i Slobodan Jakovljević iz Brusnice, kod Gornjeg Milanovca, potomci Jakova Obrenovića, polubrata po majci kneza Miloša. Oni su već, na osnovu odluke smederevskog suda, stekli neka nasledna prava na imovinu kraljice Natalije.

I Teokarovići su se ranije obraćali Direkciji za restituciju, a osim reprezentativne vile Kopaonik, i još nekih zdanja, oni potražuju i mnoštvo umetničkih slika.

– I letnjikovac u Smederevu i vila ”Kopaonik” spadaju u reprezentativne objekte, koji po Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe, neće biti vraćani u naturi, već će stari vlasnici biti finansijski obeštećeni – kaže Goran Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Na spisku ovih objekata nalazi se desetak zdanja, među kojima i vile u Užičkoj 11-15 i 23, kao i Klub poslanika u Tolstojevoj.

Po rečima Radosavljevića, sva oduzeta umetnička dela biće vraćana u naturi, osim onih koji su sastavni deo muzejskih zbirki. Veliki broj umetnina nalazi se u Palati Srbije, zgradi Vlade u Nemanjinoj, Skupštini, ali i u Narodnoj banci.

U Upravi za zajedničke poslove republičkih organa kažu da su te slike mahom namenski kupovane ili dobijane kao pokloni, ali verovatno ima i konfiskovanih. Koliko i kojih znaće se kada Agenciji za restituciju stignu konkretni zahtevi za povraćaj.

– Ako dobije zahtev za povraćaj neke umetnine, Agencija će nam poslati upit da li je delo na našoj popisnoj listi, pa ako jeste, krenuće procedura povraćaja – kaže direktor Uprave Novica Antić.

Tačne podatke koliko ima umetničkih dela, nameštaja i srebrnine koji se sada nalaze u državnim objektima nema ni Republička direkcija za imovinu. U dopisu koji nam je poslala pomoćnik direktora Milica Đorđević piše:

– Uvidom u elektronski registar prijavljene oduzete imovine, utvrđeno je da su u 122 prijave navedena umetnička dela koja su posle rata oduzeta od starih vlasnika, ali bez dostavljene specifikacije istih.

Izvor: novosti.rs