Predstavljen Mons Aureus 44


21. avgust 2014. KULTURA – Pred vama je 44. broj smederevskog časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Mons Aureus, drugi u 2014. godini.

Orfejevi tragovi u znaku su poezije pesnika različitih generacijski, motivski i poetički; ono što je ipak zajednički imenitelj njihovih poetskih kreacija svakako je umetnička vrednost i traganje za novim doživljajnim, misaonim i jezičkim registrima. U izboru Rista Vasilevskog, objavljujemo poeziju Viktora B. Šećerovskog, Miroslava Lukića, Andrije Radulovića, Vesne Korać, Boška Suvajdžića i Aleksandra Mitrovića.

Skriptorijum najavljuje romane Ranka Risojevića (odlomak iz romana pod radnim naslovom Zaboravljena generacija) i Trajana Petrovskog (Asharovci). Dejan Vukićević predstavljen je dvema kratkim pričama, efektno poentiranim i savršeno svedenim. Grčka književnost predstavljena je trudom prevoditeljke Tanje Nosonjin pričom Sarkofag Jorgosa Joanua.

Aristotelov durbin otvaramo vrednim prilogom Marka Nedića o književnom kritičaru Nikolaju Timčenku. Bora Rajković osvetljava zaostavštinu Svetozara Veljića, objavljenu u izdanju Narodne biblioteke Smederevo. Zatim sledi niz prikaza aktuelnih beletrističkih ostvarenja raznorodnih žanrova: Miomirka Nešić približava nam svet romana Tai Gorana Gocića; Dušan Stojković piše o romanu Tajni mesec francuske spisateljice Stefani Senar; pripovedačku zbirku Losos plovi uzvodno Biljane Milovanović Živak predstavlja nam Aleksandra Drakulić; Ivan Radosavljević bavi se prozom za decu Ljiljane Dugalić. U poslednjim dvama prilozima u ovom bloku –o poeziji je reč. Milivoje R. Jovanović prati spoj refleksivnog, epskog, mitskog i folklornog u poeziji Ljubiše Đidića, a Ana Hranisavljević nam ukazuje na lirsko-religoznu vertikalu u stihovima Slavice Pejović.

Dobitnik NIN-ove nagrade Goran Gocić sagovornik je Dragana Pavlovića u Simposionu. Romansijer koji je svojim prvencem zaslužio prestižnu nagradu svedoči o svom stvaralačkom postupku, vezi literarnog i (auto)biografskog, svojim poetičkim principima, savremenoj književnoj sceni. Smatramo vrlo inspirativnim korespondenciju između Gocićevih zapažanja i tumačenja koja nam je u Durbinu podastrla Miomirka Nešić.

Igor Živkovski „fokusira“ 5. jun – Dan nezaborava razmatrajući različite pretpostavke o uzroku eksplozije koja je Smederevo sravnila sa zemljom i zaključujući da je najizglednija ona o diverziji.

Godovi su posvećeni dvama velikanima naše kulture i književnosti. Voja Marjanović vraća se, povodom 30-godišnjice smrti, klasiku Branku Ćopiću, ističući njegove vrhunske domete u formi kratke priče, sa kojom se on potvrđuje kao „naš Čehov“. O mladom Nušiću u Smederevu piše vrsni poznavalac života i dela velikana naše književnosti i t eatra Kosta Dimitrijević.

Gradimir Stojković posvetio je Dobro Violeti Jović. U uvodnom tekstu, pod opominjućim naslovom Sve smo zaboravili, Stojković podseća na neprolazne vrednosti i lepotu minulih vremena, a koje svesno potiskujemo u zaborav nekritički veličajući neke nove orijentire i draž savremenog doba.

U Ekslibrisu Bojana Vukotić izveštava o ovogodišnjem Biblionetu i predstavljamo Aleksandru Vraneš, ovogodišnju dobitnicu prestižne nagrade za oblast bibliotečko-informacione delatnosti Đuro Daničić. U ovom bloku prenosimo i besedu Svetlane Jančić, izgovorenu povodom Dana Narodne biblioteke Smederevo i Svetskog dana knjige, koja ističe izuzetni značaj bibliotekâ u gradnji kulture pamćenja..