Odeljenje za vanredne situacije Smederevo upozorava na opasnost od požara


Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu upozorilo je građane da je zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, što se odnosi i na dvorišta, prenosi portal podunavlje.info.
Za taj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna od 300.000 ;do milion dinara.

Pored prekršajne odgovornosti, oni koji na taj način izazovu požar dužni su i da vatrogasno-spasilačkoj jedinici ;nadoknade troškove intervencije.

Zabranjeno je i ;loženje otvorene vatre u šumama i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima.

Za taj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

Prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno je izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, podsećaju iz Odeljenja za vanredne situacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.

Za nepreduzimanje tih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Izvor: Novi magazin