Obrazloženje žirija o dobitnici nagrade “Bransilav Mane Šakić”


03. jun 2015. DRUŠTVO – Pravilnikom Fonda „Branislav Mane Šakić“ predviđena su dva načina izbora dobitnika istoimenog odličja, a obavljaju se naizmenično – konkursnim pozivom koji se upućuje elektronskim medijima u Srbiji, u kome učestvuju radno aktivni spikeri, voditelji i novinari, i drugi – dodelom nagrade za životno delo zaslužnim poslenicima čiji je radni vek okončan.

Zvanični stav stručnog ocenjivačkog tela je da se privatizacijom u oblasti informisanja broj elektronskih medija drastično smanjio pa je time i Fondu veoma sužen prostor primene konkursnog izbora na celokupnom području Srbije. Na žalost, nakon 43 godine rada sudbina gašenja nije zaobišla ni Radio Smederevo, medij u kome je kao spiker ponikao i Branislav Mane Šakić.

Otuda žiri sve češće, ali i s pravom, priznanje dodeljuje vrsnim pregaocima, posebno spikerima starije generacije skrajnute u svakom pogledu, a iza kojih je ostao višedecenijski trag, koji i dan danas predstavlja kvalitetan obrazovni uzor očuvanja jezika i negovanja kulture govora.

Imajući upravo ovo u vidu, žiri je bio jednoglasan u odluci da ovogodišnji nosilac priznanja „Branislav Mane Šakić“ za životno delo i celokupni radni doprinos u elektronskim medijima Srbije bude Ljiljana Marković, spiker RTS-a u penziji.

Iako je već dugo nema u programima Radio televizije Srbije, ostaje u sećanju izuzetno prijatan glas kojim je više od 40 godina odmereno a sugestivno, jasno i sa besprekornom dikcijom, uz istančan i iznivelisan osećaj za sadržaj teksta, saopštavala najvažnije vesti milionima slušalaca i gledalaca.Bila je uvek i samo vrhunski interpretator vesti, smatrajući da je obaveza spikera da pročita napis a ne da unosi osećaje u njegovo saopštavanje.
Osim pravilnog i uhu prijatnog kazivanja, krasi je i lični stil, šarm, elegancija, prisebnost, duhovnost i kultura.
Ljiljana Marković je 1959. diplomirala glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u klasi prof Jovana Kulundžića. Igrala je u nekoliko filmova, pozorišnih predstava i serija, ostvarivši zapaženu ulogu u filmu “Pogon B” sa Pavlom Vujisićem.

Prvi nastup pred mikrofonom Radio Beograda beleži kao trogodišnja devojčica, a nakon rata postaje stalni član dečjeg hora i dramske grupe Bate Miladinovića. Vezu nastavlja honorarnim spikerskim radom, a produbljuje profesionalnim od 1962., da bi dve godine kasnije prešla u Televiziju Beograd, najpre kao najavljivačica a potom i voditelj i autor brojnih sadržaja.

Bila je prvi spiker eksperimentalnog televizijskog programa jula 1956., emitovanog iz zgrade Elektrotehničkog fakulteta tokom sajma tehnike. Po formiranju TV Beograda učestvuje u malim dramskim pričama Radivoja Lole Đukića, vodi emisije iz kulture “Spektar”, emisije za selo, a veliki uspeh beleži i kao narator u “Ženskim razgovorima” Duška Radovića, kao i u TV serijalu “Kika Bibić”.

Uspešnu karijeru je okončala 2000-te odlaskom u penziju.

Pripada nezaboravnoj generaciji pionira televizijske profesije koju su činili Dušanka Kalanj, Miodrag Zdravković, Branislav Surutka, Mića Orlović, Branko Ilić.

Dobitnik je u više navrata nagrade „Gordana Boneti“, koja se dodeljivala najboljim spikerima na nivou bivše SFRJ.
Imajući sve to u vidu žiri je procenio da je 18. nagrada Fonda „Branislav Mane Šakić“ sasvim sigurno pristigla u prave ruke, da bi i sama nagrada dobila na značaju jer je njen nosilac doajen Ljiljana Marković.

U ime celokupnog žirija i Fonda čestitam dobitniku, gospođi Ljiljani Marković.