Ivica Dačić: “Sartid prvi na spisku za istragu”


03. septembar 2012. DRUŠTVO – Prva na spisku spornih privatizacija koja će biti ispitana je privatizacija Sartida. SPS se ne plaši nikakvih hapšenja, kaže premijer Ivica Dačić.

Dačić je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da od danas počinje istraga spornih privatizacija, i da je formiran tim od najmanje 60 pripadnika kriminalističke policije koji će raditi na tome.

Prema njegovim rečima ispitaće se više od dvadeset slučajeva privatizacija, a u nekima su obavljene i predistražne radnje.

Dačić je napomenuo da Socijalistička partija Srbije nije učestvovala u spornim privatizacijama, dodavši da su upravo
privatizacije bile veoma važne u politici i merama prethodne vlasti.

“Privatizacije su bile nešto sa čime smo se ponosili, a ne nešto što treba da preispitujemo. Sada smo se setili kada je to doneo neko iz Brisela, a sve to je ranije govorio i Savet za borbu pritiv korupcije”, kazao je Dačić, i podsetio da se o tim stvarima čulo od nekadašnje predsednice saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać.

Komentarišući nedavnu posetu izvestioca Evropskog paralamenta za Srbiju Jelka Kacina Dačim je rekao da je trebalo da sve kritike na račun Srbije iznese “na politički način”.

“Meni je sumnjivo zašto on zastupa neke interese…Nemojte tako da mi delite lekcije”, kazao je Dačić i zapitao da li Evropski parlament nema baš nikakve veze sa korupcijom.

Programski direktor “Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić izjavio je, gostujući u Vestima TV B92 da će u procesu preispitivanja privatizacija pojedinih preduzeća najviše posla biti za policiju koja treba da istraži da li je bilo kriminalnih radnji.

Prema njegovim rečima, to preispitivanje neće biti lako i ono bi moglo da potraje, jer je reč o različitim slučajevima i da su već u toku neki sudski postupci i sporenja oko prava na naknadu štete.

Nenadić je naveo da ponajmanje ima privatizacija koje su bile po zakonu o privatizaciji, već su uglavnom to bili slučajevi gde je prodavan kapital države i malih akcionara na neki drugi način i gde su prodavana preduzeća u restrukturiranju.

On kaže i da je zajedničko u svim slučajevima privatizacije o kojima vlada ovih dana mora da razmišlja kako da ih reši, to da su se nalazili u izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije.

Na spisku privatizacija koji se pojavljuju u medijima ima i slučajeva koji i nisu privatizacije, poput koncesija za autoput Horgoš – Požega, naveo je Nenadić i ocenio da je u toj oblasti do sada izgubljeno mnogo vremena, ali da je u najmanju ruku moguće započeti i pokrenuti te stvari sa mrtve tačke.

“Većina svedoka i učesnika u tim radnjama su i dalje živi i zdravi i mogu da kažu šta se dešavalo”, rekao je Nenadić.

Nenadić je, ipak, primetio da bi moglo da se dogodi da u nekim pitanjima, ako je reč o krivičnoj odgovornosti, dodje do zastarevanja, ali da ni sada nije kasno za preispitivanje.

On smatra i da je potrebno razmotriti i sa Briselom šta je to što se očekuje i što je moguće uraditi do sledećeg izveštaja Evropske komisije.

Nenadić je podsetio da je Srbija lane dobila od Evropske komisije preporuke o prioritetima, da Srbiji nedostaje procesuiranje korupcije na visokom nivou i izrazio uverenje da će vlada što pre izaći sa predlozima antikorupcijskih propisa.

Izvor: B92