“Fića” ljubav i porodična sreća


Oldtajmer zelene boje, popularna “zastava 750” stara 37 godina, krstari Smederevom

SMEDEREVAC Aleksandar Marjanović (37) mogao bi da vozi bilo koji automobil. Ali, on je izabrao četvorotočkaš koji je za njega više od automobila – fiću.

– Fića je ljubav cele porodice – kaže Aleksandar. – Kupio sam ga pre desetak godina iz čiste želje da u porodici opet imamo “fiću”. Otac ga je nekada vozio, sećam se imao je dva – belog i zelenog.

U svog ljubimca je uložio dosta vremena i para. Kada ga je kupio, kaže, bio je u očajnom stanju. Ali, malo-pomalo, sređivao ga je, dok do savršenstva nije doveo sve – mehaniku, motor, unutrašnjost. Koštalo ga je to oko 6.000 evra, najmanje. Za taj novac mogao je da kupi i neki noviji auto, ali kaže da ne žali jer za ljubav je svaka cena mala.

– Kao nov je. Radi kao sat. Nekad malo zakoči paljenje, ali to se dešava i drugim automobilima – ne krije ponos vlasnik popularne “zastave 750”. Posebno jer je njegova godina proizvodnje ista kao i godina rođenja njegovog vlasnika.

– I on i ja smo 1981. godište. Imamo svaki po 37 godina – kroz osmeh kaže Aleksandar.

Iako je znao da će kupovinom oldtajmera u njegov život stići i sreća, nije mogao da zna da će mu ovaj “fićko” doneti i buduću suprugu.

Sve se, kaže, odigralo pre osam godina. Kada je krenuo na tehnički pregled tada neregistrovanim “fićom”, zaustavila ga je policija. Morao je da obezbedi sve papire i da ga registruje da bi uživao u njemu.

– Tako sam i upoznao Zoranu, sadašnju suprugu, koja je radila u agenciji za registraciju i osiguranje – kaže on.

“Fića” je tako zaslužan i za potomstvo Marjanovića, jer su se Aleksandar i Zorana venčali i ubrzo dobili sina Davida. Sada žive i rade u Italiji, a u rodni grad dolaze leti, da se opuste i provozaju u zelenom “fići” koji je Marjanovićima više od automobila – saputnik, ljubimac, član porodice.

ATRAKCIJA NA ULICI

MARJANOVIĆE smo zatekli u centru grada kako pazare namirnice. Kažu, zeleni “fićko” gde god se pojave izaziva pažnju.

– Ljudi me zaustavljaju, zagledaju ga, žele da se fotografišu, pitaju da li mogu da ga pogledaju iznutra. Svuda je atrakcija – kaže vlasnik.

Izvor: Večernje novosti


One comment

  1. Semendrija Vodič vidim da je vaše interesovanje oko tehničkog umesto da vam je drago pa da čak i probate da se pozabavite nekom organizacijom skupa fića ili oldtajmera ili nekog defilea starih vozila na smederevskoj jeseni da se upotpuni dogadjaj vas brine tehnički.
    Proći će ne brinite fića je potpuno nov.

Comments are closed.