Ekološka slika Smedereva ravna katastrofi


23. septembar 2011. DRUŠTVO – Intenzivna izloženost visokim koncentracijama toksičnih materija može da izazove akutna oštećenja zdravlja, smanjenje imunološke sposobnosti organizma, ali i genetske promene i pogoršanje postojećih bolesti poput astme, hronične opstruktivne bolesti pluća – kaže dr Branislava Matić iz Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović „Batut“.

Ekološka slika Srbije je, sudeći po informacijama koje poslednjih dana stižu iz Bora, Smedereva, Pančeva, Zajače ili Negotina, ravna katastrofi. Upućeni tvrde da je Svetska zdravstvena organizacija Bor označila kao „crnu tačku“ Evrope, kao hronični problem čijem rešavanju se ne pristupa. Javnost u Smederevu i okolini uznemirili su podaci Agencije za zaštitu životne sredine o povećanim vrednostima tzv. suspendovanih čestica u neposrednoj blizini kompanije Ju-Es-stil , čije i vrlo niske koncentracije mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi.
– Iako su trendovi zagađenja u Kostolcu i Smederevu u porastu, njihove srednje godišnje vrednosti ne prelaze zakonom dozvoljene vrednosti. Na žalost nadzor nad poremećajima zdravlja populacije poreklom od zagađenja životne sredine nije sistemski rešen po standardima koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija. To je problem koji ćemo morati da uvedemo u naš zdravstveni sistem, o čemu ima nagoveštaja i iz ministarstva zdravlja – kaže dr Branislava Matić iz Instituta „Batut“.
Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za praćenje kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu zaštite životne sredine objašnjava da tzv. „suspendovane čestice“ su zapravo čađ, najsitnija prašina koju ljudi udišu, a koja može da nosi razne čestice, opasne po ljudsko zdravlje, te viruse, bakterije…
– Čađ sa raznim „dodacima“ nije samo problem kod nas, već je u vidu te sitne prašine najveći zagađivač i u Evropi. Drugi zagađivač kod nas je prizemni ozon i izduvni gasovi – tvrdi Popović i objašnjava da zbog povećanja vrednosti štetnih materija u okolini Smedereva ne treba paničiti.
– U Ju-Es-stilu u ovom trenutku radi jedna peć sa kapacitetom od 60 odsto, tako da je malo verovatno da ona može da izazove drastično povećanje vrednosti štetnih materija u vazduhu. Moguće je da je vetar naneo te materije prema mernoj stanici, da su one očitane, ali da je zagađenost trajala kratko – kaže Popović i dodaje da u velikim gradovima izuzetan uticaj na kvalitet vazduha imaju ložišta tokom zime i izduvni gasovi, pogotovo usled lošeg kvaliteta goriva. Znači katastrofa tek predstoji.
Povodom aktuelnog zagađenja u Smederevu dr Ivan Stevanović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine strahuje da će se Smederevo naći na listi ministarstva za zaštitu životne sredine u kategoriji gradova sa znatno zagađenim vazduhom.
– To nam je nagovestila i pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Nadica Bećanović prilikom poslednje posete gradu. Glavni razlog je što smo tokom godine imali više od 35 dana sa povišenim vrednostima suspendovanih čestica. Poseban problem je što je sve vreme prekoračeno prisustvo šestovalnetnog hroma, a poznato je da hrom spada u supstance koje izazivaju kancer pluća. Pratićemo situaciju do novembra, a onda ćemo doneti i konkretne planove za poboljšanje ekološke i zdravstvene situacije – najavio je dr Ivan Stevanović.