Dunavska rapsodija osvojila Ameriku


04. februar 2014. KULTURA – Izvor: Politika – Smederevce ovih dana muče ozbiljni problemi – svakodnevni ulični protesti, neizvesna sudbina Železare, hladni radijatori u stanovima, besparica… U takvim mukama, ostala je skoro neprimetna lepa vest koja je stigla iz Amerike. Veljko Nenadić, petnaestogodišnji kompozitor i pijanista, učenik prvog razreda Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović”, pobedio je na svetskom takmičenju mladih kompozitora „Golden Key Piano Composition Competition”. „Dunavska rapsodija”, klavirska kompozicija koju je sam komponovao i izveo na klaviru, razgalila je ugledne svetske muzičare u žiriju.

– Pobednička kompozicija je kombinacija klasične, džez i srpske tradicionalne muzike. Očigledno je da ovaj muzički recept nikoga nije ostavio ravnodušnim – kaže Romana Repustić-Nikolić, Veljkov razredni starešina.

U Americi, Veljko se takmičio u kategoriji do 18 godina i bio je najmlađi među brojnim mladim autorima iz celog sveta. Ne iznenađuje što su organizatori ostali u čudu kada su saznali koliko ima godina ovaj vanserijski talenat za note.

Veljko je i prošle godine odneo pobedu na ovom prestižnom takmičenju –u juniorskoj kategoriji do 14 godina. Njegova kompozicija „Balkanska svita” bila je bez premca. S velikim uspehom uživo ju je tada izveo u čuvenom bečkom „EhrbarHall”u kome su nekada nastupali Brams, Miler i mnogi drugi velikani klasične muzike. U avgustu ga očekujenovi nastup u čuvenoj dvorani gde će mu biti uručena ovogodišnja nagrada.

Ovaj daroviti Smederevac jedini je mladi pijanista u Srbiji koji na klavirskim takmičenjima izvodi sopstvene kompozicije s velikim uspehom, o čemu govori i specijalna nagrada na prošlogodišnjem takmičenju „Slavenski” u Novom Sadu, kada je dobio priznanje za najbolje izvedeno delo domaćih autora, a svirao je svoju kompoziciju.

Veljka na takmičenjima saleću profesori muzike koji mu traže note njegovih kompozicija, što govori da je reč o pijanisti pred kojim je velika karijera.

Ovogodišnja pobeda u Americi bila jenjegovo osmo prvo mesto na takmičenjima kompozitora u zemlji i inostranstvu i veliki je podstrekza želju da upiše kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Veljko se bavi muzikom od devete godine. Prvu kompoziciju napisao je već u desetoj.Bio je to „Božićni valcer”, za koji je 2010. godine dobio prvu nagradu na takmičenju „PlayTheSound” u Zemunu, kada je pobedio u konkurenciji osnovnih škola, iako je tada bio tek u trećem razredu muzičke škole. Presudan uticaj da odluči da se bavi muzikom imao je njegov otac, veliki ljubitelj i poznavalac ove umetnosti.

– Što se tiče komponovanja, tome ga je naučio sam bog. Komponovanje ne može da se nauči, bog vam taj dar da ili ne. Kasnije, kroz školovanje, taj dar može da se usavršava i razvija. Veljko sve svoje kompozicije stvara potpuno sam, od pisanja muzike, nota do snimanja. Pomažem mu jedinooko tehničkih stvari – priča za naš list Dragan Nenadić, otac mladog kompozitora.

Veljko nekoliko sati dnevno vežba na klaviru, ali i komponuje. Mnogo vremena provodi slušajući muziku. Naročito voli domaće kompozitore i svaku emisiju klasične muzike na Radio Beogradu obavezno snima. Retko ko poznaje domaću klasičnu muzičku scenu kao Veljko, ponosno tvrdi njegov otac.

Muzička škola mu je kao pesma. Ima sve petice i ne pada mu teško jer to voli. Za razliku od samihpočetaka, Veljko sada ima punu podršku profesora za komponovanje. Njegov svet van muzike isti je kao kod većine vršnjaka. Uglavnom se zanima kompjuterom, druži se s drugarima iz škole i rođacima. Osnovnu školu završio je uspešno i nosilac je Vukove diplome.

U prošloj godini Veljkov trud isplatio se višestruko. Briljirao je na takmičenju bez starosne granice „Fidelio muzika” u Španiji. U konkurenciji 16 zemalja i 98 klavirskih kompozicija, dve Veljkove numere ušle su u finale, a „Vizantijska igra” osvojila je prvo mesto. Na republičkom takmičenju mladih kompozitora „Fedemus” u Beogradu jedini je osvojio dve prve nagrade:za digitalnu kompjutersku kompoziciju „Stounhendž” i za solo instrument – za „Vizantijsku igru”.