Afera „Indeks“: Položio ispit pre upisa na fakultet


28. mart 2012. HRONIKA – U Višem sudu u Smederevu nastavljeno je suđenje optuženima u aferi „Indeks“ svedočenjem policijskog inspektora Policijske stanice u Velikoj Plani Tomislava Spasića. Spasić je, kao svedok-insajder, tokom policijske istrage imao zadatak da prikuplja dokaze o navodnoj kupoporodaji ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Tomislav Spasić, koji je radio na predmetu nezakonite preregistracije vozila, u koju je bio umešan prvooptuženi Saša Jovanović, na suđenju je izjavio da mu je Jovanović zatražio „da stopira istragu o nelegalnoj trgovini automobilima, a da mu zauzvrat obezbedi diplomu Pravnog fakulteta u Kragujevcu bez polaganja ispita“.

Na saslušanju pred sudskim većem Slađane Bojković, svedok je naveo da je o „ponudi“ istog dana izvestio tužioca i svoje policijske starešine u Smederevu, koji su sastavili plan postupanja, i naložili mu da „prihvati“ ponudu.

– U poslastičarnici „Srce“ u Kragujevcu, Jovanović me je upoznao sa profesorkom Draganom Petrović. Tada ili prilikom sledećeg susreta, predao joj je 1.000 evra na parkingu. Drugi susret bio je u njenom kabinetu kada joj je Jovanović dao 140.000 dinara, rekavši da je to novac za dva ispita – svedoči Spasić.

Policijski službenik tvrdi da se sa profesorkom Draganom Petrović sreo jednom u hodniku zgrade u kojoj ona stanuje kada mu je predala indeks nakon upisanih ocena iz pet predmeta.

Policijski inspektor svedoči da tokom „studiranja“ na ispite nije izlazio.

– Iz rimskog prava upisana mi je ocena 29. juna iako je to datum pre nego što sam upisan na fakultet. Za jedan ispit stoji da sam položio dana kada sam inače bio na moru u Crnoj Gori, i slavio sinu rođendan – izjavio je inspektor policije i naveo da mu je je do diplome Pravnog fakulteta ostao samo jedan ispit, koji je bio „problematičan“.

U nastavku suđenja svedočiće načelnik Policijske stanice u Velikoj Plani Borivoje Kostadinović.

Suđenje u aferi „Indeks“ počelo je 2009. godine. Optužnica za 122 krivična dela podignuta je protiv 87 osoba, među kojima je 20 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Izvor: novosti.rs