Umičević: Novac spreman, čeka se dogovor radnika i uprave “Želvoza”


28. mart 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević izjavio je danas da je Agencija za privatizaciju spremna da već u četvrak da garancije i time omogući da 200 miliona dinara legne na račun “Želvoza”, ukoliko bude postignut sporazum radnika “Želvoza” koji su u štrajku i rukovodstva te fabrike.

Umičević je u izjavi Tanjugu rekao da će “onog trenutka kada država bude imala reč radnika da je sporazum o socijalnom programu za višak zaposlenih postignut, pare biti prebačene”, naglasivši da je sudbina preduzeća “u rukama radnika”.

“Danas smo razgovarali sa predstavnicima Agencije za privatizaciju. Oni mogu već na sednici u četvrtak da daju svoju garanciju i da se taj posao završi u naradnih nekoliko dana. Skupština grada napraviće protokol između Grada Smedereva, Ministarstva ekonomije, Fonda za razvoj i Želvoza i potom će novac biti prebačen”, rekao je Umičević i dodao da je na radnicima da se dogovore, a da u suprotnom “Želvoz” nema budućnost.

“Sporazum o rešavanju viška zaposlenih u fabirici zaključen je prošle godine i naprosto nije aktuelan, jer nije ispoštovan u prošloj budžetskoj godini, dok ove godine tih para nema”, rekao je Umičević objašnjavajući uzroke protesta i štrajka glađu radnika u prostorijama lokalne samoprave jer su nezadovoljni pregovorima o socijalnom programu.

Umićević je rekao i da, ukoliko radnici smatraju da taj novac, koji su sami tražili, nije dovoljan neće doći do rešenja.