„Želvoz“ od ponedeljka ponovo u generalnom štrajku?


19. jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Radnici „Želvoza“ ponovo su obustavili rad tražeći svoje zarade.

Zaposleni u tom preduzeću u restrukturiranju poslednju isplatu imali su polovinom februara, kada su dobili jednu minimalnu zaradu. Drugi minimalac koji im je Aleksandar Vučić obećao u martu, kada je tokom predizborne kampanje boravio u Smederevu, nikada nisu dobili, baš kao ni odgovore na pitanja o sudbini firme koja je ne tako davno bila jedna od najvećih remontera šinskih vozila na Balkanu.

– Za četiri i po meseca dobili smo jednom 4.000 dinara, pare za koje se ne zna šta su, deo neke plate, minimalca, nekakva pomoć… S tim treba da prehranimo porodice, da plaćamo račune. To je vređanje, toliko njihova deca potroše vikendom za izlaske. Ukoliko do petka ne dobijemo novac od ponedeljka započinjemo generalni štrajk – najavljuje Vladan Kocić iz Sindikata „Sloga“. On dodaje da radnici „Želvoza“ ne mogu da se pomire ni sa činjenicom da država nema isti tretman prema svim preduzećima.

– Imamo informaciju da je upravo kod gradonačelnice Smedereva održan sastanak sa potencijalnim kupcima „Želvoza“. To bi bila dobra vest da ne znamo ko su oni u stvari; priča o italijanskom kupcu je izgleda samo paravan, jer je s njim došao i Rumun, onaj isti koji je bio vlasnik do poništenja privatizacije. Pošto on više ni po zakonu ne može da se pojavi, Agencija je zbog neispunjavanja obaveza i poništila privatizaciju. Izgubio je i na sudu, a sada se pojavljuje kao partner u senci Italijana – kaže Goran Stanić iz ASNS „Želvoza“.

Remonteri su, tvrde, sada već skloni da poveruju da je sve ovo što im se događa baš u toj funkciji: da se polako pripreme za novu, kako kažu, problematičnu privatizaciju.