Pali se peć u smederevskoj železari


19. jun 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Poslovodstvo Železare Smederevo najavilo je da će do kraja juna biti upaljena jedna od dve visoke peći.

Potom će početi proizvodnja i u ostalim pogonima, rekao je danas agenciji Beta predsednik Skupština akcionara Železare Branče Stojanović.

“Dobra vest za sve radnike Železare i za srpsku privredu je da postoji veliko interesovanje stranih investirora za Železaru”, istakao je Stojanović.

On je dodao da su se zainteresovani investitori koji su posetili Železaru uverili da su oprema, njeno održavanje, kao i obučenost radnika, “na visokom novou”.

“Sudeći po interesovanju nekoliko stranih kompanija budućnost Žlezare je skoro izvesna”, rekao je Stojanović.

U Železari Smederevo zbog nedostatka sirovina jedna peć ne radi nekoliko godina, a druga je na “tihom hodu” od početka maja ove godine.

Vlada Srbije, koja je vlasnik Železare od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog Ju es stila, formirala je u maju radnu grupu koja pregovara sa investitorima zainteresovanim za smederevsku čeličanu.

Na čelu te radne grupe je ministar privrede Dušan Vujović koji je rekao da je važno da se u Železari, koja mesečno državu košta osam miliona evra, održava bar minimalna proizvodnja.

U Vladi trvde da su četiri inostrane kompanije pokazale interes da kupe Žlezaru koja zapošljava oko 5.000 radnika.

Do sada je dva puta objavljivan tender za prodaju Žlezare, ali nije stigla nijedna ponuda.