Teški odnosi unutar vranovske škole


19. jun 2014. HRONIKA – Izvor: Naše novine – Portparol policije u Smederevu Saša Nikolić, rekao nam je da će protiv I.A. iz Vranova biti podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje. Istog popodneva I.A. je pretio majci deteta sa kojim je njegov sin u sukobu, tvrdi ona.

Otac učenika sedmog razreda Osnovne škole „ Dositej Obradović“ u Vranovu, I.A. (37) u petak je fizički nasrnuo na Vojina Sladoja, direktora te škole, kao i na sekretara, nakon čega je aparatom za gašenje požara razlupao direktorov auto, parkiran u dvorištu.Očevici ovog nemilog događaja pominju nekoliko verzija, a kao motiv incidenta spominje se dečakov loš uspeh u školi, odnosno dve zaključene jedinice.Jedan od roditelja ispričao nam je i ovo : „Na taj dan učenik V.A. je zelenom farbom uništavao nameštaj i fasadu škole, protestujući zbog ocena“.

Ovo je, navodno, bio povod da razredni starešina pozove dečakovog oca na razgovor, nakon čega je ovaj besan upao kod direktora u kancelariju, počeo da baca i lomi nameštaj. U jednom trenutku odgurnuo je direktora rukama. Psovao je i pretio drugim nastavnicima,a onda je sišao u školsko dvorište i demolirao direktorov auto. Incident koji je privukao pažnju mnogih meštana Vranova, desio se u radno vreme,a očevici kažu da je na lice mesta dolazila i lekarska ekipa jer je direktoru pozlilo.

– Ja sam predvidela ovako nešto jer je moj sin već dve godine žrtva tog dečaka i još nekoliko učenika iz odeljenja koji su povezani u klan. Šta mu sve nisu radili – tukli ga, šutirali, vređali, zlostavljali, ponižavili pred svom decom, uzimali mu užinu iz ruku i bacali, izuvali ga bosog … Upozoravala sam direktora i razrednog, prijavljivala policiji više puta,zašta imam pismene dokaze, i niko nije reagovao . Do ovoga je došlo zato što se sve zataškavalo, a taj dečak i njegova porodica se javno hvale u selu da im niko ništa ne može jer imaju rođaka u interventnoj jedinici policije. Pitam se ima li nekoga ko bi smeo da se pozabavi ovim slučajem i nešto preduzme jer će se u suprotnom u školi u Vranovu dogoditi još gore stvari.Molim da se ovo razmotri ozbiljno jer je situacija alarmantna i škola liči na sve samo ne na vaspitno – obarzovnu ustanovu. Meni i mom detetu je razredni svojevremeno rekao „ da se manemo V.A. jer znamo ko su mu roditelji. Šta ovo treba da znači, pitam se, kaže za „ Naše novine“ Olgica Ristić Rakić, majka učenika škole u Vranovu.

Ova žena je u petak otišla u školu da plati užinu i tamo je , kaže, imala šta i da vidi. Škola i dvorište bili su puni meštana i policije. Tvrdi da ju je razredni starešina tada upozorio „ da tek sada treba da se pripazi“, ali ona smatra da su njene namere prirodne – hoće da zaštiti svoje dete.

Još nekoliko roditelja, koji su želeli da ostanu anonimni, potvrdili su da je reč o „ problematičnom dečaku , ali da nisu hteli da se zameraju sa njegovom porodicom“.

Policija je obavila uviđaj, ali se zvanično nije oglasila o ovom slučaju. Portparol policije u Smederevu Saša Nikolić, rekao nam je da će protiv I.A. iz Vranova biti podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje jer je juče u kancelariji direktora škole u tom selu, nakon rasprave, prevrnuo sto i stolicu,a pre toga odgurnuo sekretara škole. Nikolić je potvrdio da je nakon toga I.A. polomio sva stakla i svetla na direktorovom vozilu „ Lada“,navodno, iz nezadovoljstva tretmanom koji njegov sin ima u školi.

Olgica Ristić Rakić javila je naknadno našoj redakciji da je I.A. istog popodneva dolazio na njena vrata i pretio.