Željezara bi se Srbiji isplatila


24. januar 2012. PRIVREDA – Željezara u Smederevu ima ekonomsku perspektivu i država ne treba ni časa da okleva da je preuzme ukoliko američka kompanija „Ju-Es stil” odluči da ugasi proizvodnju.

Da je država spremila plan po kojem nikako neće dozvoliti propast smederevskog giganta i najvećeg srpskog izvoznika, stigla je juče i iz Vlade Srbije. Iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića je rečeno da je u državnom interesu da se nađe najbolje rešenje za željezaru:

– Vlada Srbije je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom „Ju-Es stila”. Zbog potpisanog ugovora o poverljivosti ne možemo da iznosimo nikakve detalje. U svakom slučaju, u interesu države je da se nade najbolje rešenje za ovu značajnu kompaniju i sve zaposlene.

I potpredsednica Vlade Verica Kalanović poručila je da železara ne sme da bude zatvorena.

– Smatram da država treba da stane iza velikog sistema kao što je smederevska železara, kako ne bi dovela u pitanje funkcionisanje domaće privrede – izjavila je juče Kalanovićeva.

Ekonomski stručnjaci i privrednici takođe smatraju da bi Vlada trebalo po svaku cenu da sačuva željezaru i navode niz primera da je država spasla firme koje su bile pred gašenjem i od njih napravila relativno uspešne kompanije – RTB Bor, Staklara Paraćin, Azotara Pančevo, MSK Kikinda, „Petrohemija”, „Agroživ”…

Nikola Majinski, sekretar Udruženja za metalurgiju Privredne komore Srbije, kaže da naša zemlja ne sme da ostane bez proizvodnje čelika:

– Mi smo čelik proizvodili čak i za vreme sankcija i bombardovanja. Mislim da železara ima perspektivu, bez obzira na trenutnu krizu. Uostalom, cela privreda EU zasnovana je na radu grupacije proizvođača čelika. To je baza o kojoj se i danas vodi računa u celom svetu.

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta kaže da je željezara važna, jer je celo Smederevo vezano za tu kompaniju.

– Kriza je u protekle dve-tri godine uticala na pad tražnje. Ali verujem da će se situacija stabilizovati. Dugoročno, poslovanje u toj vrsti industrije nije problematično. Uostalom, najbogatiji čovek na svetu drži upravo željezare – objašnjava Nikolić.

Saradnik Instituta za tržišta istraživanja Saša Đogović takođe smatra da je Srbiji potrebna železara, naročito zbog toga što nam slede projekti sređivanja železnice i energetskog sektora.

– I regionu je potreban čelik, tako da bi Srbija trebalo da uđe u posed i da nakon izvesnog vremena pronađe strateškog partnera koji se ovim poslom bavi na globalnom nivou. Država je već imala sličan angažman u RTB Boru i kompanija je stala na noge – objašnjava Đogović.

Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata železare kaže da svi moraju da budu svesni važnosti smederevske fabrike:

– Nadam se da će, ko god bude pratio situaciju, shvatiti koliko je železara bitna. Tu mislim na Vladu, lokalnu samoupravu i bord akcionara.

Izvor: Press