Država ne zna kako da pomogne Ju-Es stilu


24. januar 2012. PRIVREDA – Naši finansijski rezultati u Srbiji su neprihvatljivi. Ekonomska situacija u Evropi, naročito u južnoj Evropi, gde su postrojenja “Ju-Es stil Srbija”, veoma je teška, kažu u “Ju-Es stilu” i dodaju da nastoje da nađu najbolje rešenje za smederevsku železaru koja beleži gubitke u poslovanju merene milijardama dinara.

Poslednji podaci pokazuju da je američka kompanija zabeležila gubitke od 15 milijardi u 2010, odnosno 14,6 milijardi dinara u 2009, a sudeći prema kvartalnom izveštaju sa sajta čeličane iz Pitsburga, ništa bolja neće biti ni 2011. O zatvaranju pogona u Smederevu se sve češće spekuliše, mada predstavnici kompanije nikad naglas nisu izrekli takav naum, niti su tražili pomoć od države.

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović kazala je kako se ne sme dozvoliti da kompanija “Ju-Es stil Srbija”, važna za Smederevo i za srpsku privredu, bude zatvorena i da država mora da stane iza takvog velikog sistema. Ona, međutim, nije objasnila odakle državi novac da pokrije gubitke koji se mere u desetinama milijardi dinara i gde su samo rashodi za plate na godišnjem nivou 6,8 milijardi dinara, niti kako će država pronaći tržište za proizvod koji se na tržištu ne traži.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić nije bio voljan da komentariše odakle Vladi novac za eventualnu pomoć smederevskoj železari, a u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića kažu da je Vlada u stalnom kontaktu sa rukovodiocima “Ju-Es stila”, ali da zbog ugovora o poverljivosti ne iznose detalje.

– U interesu države je da se nađe najbolje rešenje – kažu u kabinetu.
Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da država nema leka za krizu u “Ju-Es stilu” jer problemi nisu nastali na domaćem tržištu.

– Kako god se država opredeli, ishod je tragičan. Jer je čeličana ekonomski džin i njenim gašenjem privreda mnogo gubi. Bolje je da se država drži po strani jer to sigurno ne bi bila jedina kompanija koja bi se obratila za pomoć – kaže Madžar.

Izvor: Blic