Nema veresije za radnike Ju-Es stila


24. januar 2012. PRIVREDA – Železara u Smederevu beleži gubitak od 100 dolara po toni čelika i situacija je teška, ali opstanak nije doveden u pitanje, kažu sindikalisti.

Radnicima Ju-Es stila od juče je u jednom broju smederevskih trgovina otkazana privilegija kupovine na rate i preko platnih spiskova. Dojučerašnje najbolje platiše preko noći postali su „nepoželjni” kupci na kreditne kartice, čekove i potvrde iz fabrike,jer ovdašnji trgovcistrahuju da će mušterije iz železare ostati bez posla. Zbogproblema unajvećoj smederevskoj fabrici u panici je ceo grad.

– U petak sam otišla u jednu prodavnicu obuće sa potvrdom za platni spisak. Htela sam da kupim čizme,jer sam na istom mestu pre Nove godine kupila obuću za decu. Prodavačica me je obavestila da više ne primaju potvrde iz Ju-Es stila zbog situacije u fabrici i da mogu jedino da platim gotovinski. Doživela sam pravi šok. Tek tada sam zaista shvatila da je „vrag odneo šalu” i da nam se ne piše dobro –priča R.Ž., radnica u železari.

Kriza je ovih dana oko železare u Smederevu stegla obruč do pucanja.Osim trgovaca,i banke u ovom gradu postale su opreznije u poslovanju sa klijentima iz Ju-Es stila.

– Još uvek smo samo na oprezu jer ništa zvanično nismo dobili iz centrale, ali ovih dana očekujemo zvaničan stav naše banke prema zaposlenima u železari,jer su naši najbrojniji komintenti.Najverovatnije će se čekati odluka krajem januara –kaže radnica jedne od poslovnih banaka u Smederevu.

Opstanak u Srbiji nikada ozbiljnije nije doveden u pitanje, a danom odluke proglašen je 31. januar kada će se vrh kompanije u Pitsburgu izjasniti o namerama.

Od poteza iz Amerike bukvalno zavisi celoSmederevo. Železara hlebom hrani dvadesetak hiljada ljudi, odnosno, 5.500 radnika i između 12.000i 15.000članova njihovih porodica. Indirektno, od Ju-Es stila zavisi i cela lokalna privreda, a gradska kasa bila bi opustošena eventualnim zatvaranjem.

U kompaniji već tradicionalno ćute. Očekuju se odluke i instrukcije sa vrha.

– Ekonomska situacija u Evropi, naročito u južnoj Evropi, gde se nalaze i naša postrojenja, veoma je teška. Naši finansijski rezultati u Srbiji su neprihvatljivi i nastojimo da istražimo sve mogućnosti u cilju poboljšanja trenutne situacije – saopšteno je iz fabričke Službe za odnose sa javnošću.

Sindikati, na drugoj strani, ne veruju u najgori scenario.

– Železara u Smederevu beleži gubitak od 100 dolara po toni čelika i situacija je teška, ali opstanak nije doveden u pitanje. Ju-Es stil koristi krizu da od države izvuče maksimum subvencija i u toku su dogovori da se kompanija oslobodi plaćanja svega što zavisi od države – struje, gasa, transporta železnicom – tvrdi Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga”.

Jedna visoka peć u Smederevu radi na tihom hodu, a kako saznajemo i druga „tinja”. Otkako su Amerikanci počeli da stežu kaiš u železari, uvedena je četvorodnevna radna nedelja, a mogući scenariji svakodnevno se nagađaju. Kao blaža opcija navodi se kolektivni odmor za većinu radnika sa primanjima od 60 odsto, zatim otpuštanje oko 1.500 zaposlenih, uz otpremnine od 2003. do danas, i kao najgora solucija u opticaju je gašenje druge visoke peći i stavljanje katanca na fabriku. Spekuliše se i o prodaji kompanije u Srbiji, a kao mogući kupci spominju se nemačka, indijska i kineska firma.

Najnovija nagađanja idu čak dotle da se država spominje kao kupac – spasilac.

– To je neozbiljna priča. Ju-Es stil je u modernizaciju železare uložio stotine miliona dolara.I jasno je da država nije u mogućnosti da sada kupuje fabriku od Amerikanaca. Nije isključeno da će u jednom momentu doći do prodaje, ali to će sigurno biti neka kompanija koja se bavi tom delatnošću.Trenutno nema zainteresovanih, a jedina firma koja figurira kao mogući kupac jeste LNM grupa, odnosno firma „Arselor Mital”, najveći proizvođač čelika u svetu. To je indijska firma koja je kupila železaru u Zenici –kaže Željko Veselinović,uz napomenu da je LNM grupa i 2003. bila zainteresovana da kupi smederevsku železaru.

Izvor: politika.rs