Za svaki slučaj – 40.000 džakova


19. maj 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Oko 25.000 džakova sa peskom postavljeno je na prvu liniju odbrane Smedereva od Dunava, od Železničke stanice do pristaništa.

Tokom jutra se očekuje uspostavljanje i druge linije, sa oko 15.000 džakova.

– U Smederevu je Štab za vanredne situacije intenzivirao radove na preventivnoj odbrani Smedereva od Dunava, ali se vodi računa i o odbrani poplavljenih sela ili onih koja bi mogla biti na udaru – rekla je agenciji Beta Jasna Avramović, komandant gradskog Štaba

Ona je dodala da je Smederevo noćas prihvatilo evakuisane iz Gerontološkog centra u Obrenovcu i 20 ljudi smestila u smederevski Dom za stare, 20 u Opštu bolnicu i Sportsku dvoranu Smederevo.

Iz seoskog područja potopljenog vodom 500 osoba je zbrinuto kod rodbine i prijatelja.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je sinoć naredbu o racionalnoj potrošnji električne energije i ukidanju dekorativne rasvete, osim institucijama od vitalnog značaja.

Zbog nepovoljnih izveštaja sa terena, Štab je doneo odluku da u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom ovog jutra počne dezinfekcija u gradskim i seoskim domaćinstvima.

Iz ugrožene Ralje odvezeno je tri tone životinjskog otpada.

Za čišćenje brojnih septičkih jama, pored jedne cisterne Javnog komunalnog preduzeća u Smederevu angažovane su i raspoložive privatne cisterne. Sadržaj paketa s hranom, koje deli Crveni krst, od danas biće raznovrsniji i obilniji. Voda iz gradske vodovodne mreže ispravna je za piće.