Za sada šestoro strelaca u Riju


27. maj 2015. SPORT – Izvor: Naše novine – Siniša Mašović bio je primoran da se otvorenim pismom obrati premijeru Aleksandru Vučiću. Na taj način želeo je da skrene pažnju na aktuelni trenutak i probleme streljačkog sporta u Srbiji.

Kada je krajem marta 2013. godine izabran za prvog čoveka Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović je rekao da je njegov izbor istovremeno veliko priznanje za smederevski sport, a pre svega streljaštvo. S druge stane, bio je svestan da je pred njim nimalo lak zadatak, a to je da se nastavi kontinuitet odličnih rezultata i osvajanja medalja na najvećim svetskim takmičenjima. Dovoljno razloga da na polovini mandata razgovaramo sa prvim čovekom Streljačkog saveza Srbije.

– Streljački sport je zadržao visok kvalitet svih reprezentativnih selekcija koje su nastavile sa uspesima u 2014. i ovoj godini. Rezultati strelaca su manje više svima poznati, a u ovom trenutku je najvažnije da imamo šestoro putnika na Olimpijske igre 2016. godine u Rio de Žaneiru. Za sada Srbija ima 11 putnika za Rio de Žaneiro- istče Mašović na početku razgovora za Naše novine.

Sve programe Streljačkog saveza Srbije podržava Vlada preko Ministarstva sporta i omladine i Olimpijskog komiteta u saradnji sa Sportskim savezom Srbije. Čelni ljudi Streljačkog saveza Srbije zahvalni su na tome jer bi u suprotnom teško funkcionisali. Međutim, Streljački savez Srbije ove godine dobio je 23% finansijskih sredstava manje nego prošle godine i zbog toga je Siniša Mašović izrazio bojazan da savez neće biti u mogućnosti da obezbedi novac za brojna takmičenja i pripreme koje ove godine očekuju najbolje srpske strelce.

– Drugi granski savezi slični nama nisu doživeli ovakvu sudbinu. S druge strane, tako nešto ne bi smelo da se radi u predolimpijskoj godini. Imao sam razgovore sa resornim ministrom i još tražimo rešenje za prevazilaženje tog problema. Zbog ovoga mogu da budu ugroženi nastupi reprezentativnih selekcija na svetskim kupovima, kao i ostali program i takmičenja iz kalendara Streljačkog saveza Srbije – naglašava Mašović.

Uporedo sa željom da streljaštvo nastavi sa uspesima, na koje je javnost navikla, jedan od zadataka novog rukovodstva je omasovljenje razvojnog programa za juniore i kadete. Razlog je, ističe Mašović, sprečavanje bolne smene generacija, odnosno da odlaskom sadašnjih strelaca streljački sport ostane bez naslednika.

– Neretko se već dešavalo da juniori na nekim takmičenjima pobeđuju seniore. To je potvrda da je ova naša orijentacija ispravna. Mislim da će se rezultati ovakve strategije vrlo brzo pokazati uspešnim- kaže Siniša Mašović i dodaje da je bio primoran da se otvorenim pismom obrati premijeru Aleksandru Vučiću. Na taj način želeo je da skrene pažnju na aktuelni trenutak i probleme streljačkog sporta u Srbiji. Iskoristio je priliku da skrene pažnju i na nepostojanje adekvatnog, modernog i potpuno opremljenog streljačkog trening centra u Srbiji.

– Želeli smo da premijeru ukažemo na jednu situaciju koju smo mi u streljaštvu doživeli kao izvesnu nepravdu – nastavlja Siniša Mašović. – Desilo se da se u isto vreme održavalo Evropsko prvenstvo u atletici i streljaštvu. Naši strelci osvojili su četiri medalje, dok su nas atletičari obradovali sa dve medalje, zlatnom i srebrnom. Ta dva događaja imala su potpuno različitu medijsku pažnju. Takođe, na zasluženom uspehu, gotovo svi zvaničnici naše zemlje uputili su čestitke Atletskom savezu Srbije i Asmiru Kolašincu i Ivani Španović. Sa druge strane, na takođe velikom uspehu strelaca, čestitao je samo resorni minister gospodin Udovičić. Takođe, premijeru sam skrenuo pažnju i na probleme u vezi sa finansiranjem najstarijeg i najuspešnijeg sporta u našoj zemlji. Odgovor još nismo dobili, ali nije ni bila suština da dobijemo odgovor. Mislim da su pismo videli oni koji su morali da ga vide i analiziraju. To je u ovom trenutku najbitnije.

Prvi čovek srpskog streljaštva i pored brojnih obaveza i dalje vodi brigu o Streljačkoj družini Smederevo i streljačkom sportu u Smederevu. Smatra da je razvojni program, kroz masovnu školu streljaštva, već počeo da daje rezultate kroz nastupe mladih strelaca Veljka Ilića, Ane Todorović, Natalije Tasić i mnogih drugih. Uz dobar stručni kadar i uslove, koji postoje u klubu, Mašović očekuje da će se veoma brzo pojaviti novi mladi talenti. Nažalost, ima problema i u finansiranju Streljačke družine Smederevo. Nadležna komisija opredelila je najpre 1 800.000 dinara, da bi nakon toga taj predlog na Gradskom veću bio korigovan na samo 460.000 dinara. Mašović tvrdi da to nije dovoljno:

– To je nedovoljno za ozbiljno funkcionisanje streljačkog sporta i mi to pokušavamo da rešimo obezbeđivanjem dodatnih sredstava. Mi smo zahvalni gradu jer bi bez njihove pomoći došli u kritičnu situaciju. Ipak smatramo da smo rezultatima zaslužili veću podršku grada. Osim toga, od 2012. stoji nam nezavršeno strelište za vatreno oružje koje bi značajno doprinelo rešavanju problema finansiranja. Vrlo verovatno bi se i reprezentativci u disciplini sportski pištolj pripremali u Smederevu. Grad i Sportska hala bi mogli da nam pomognu izradom balističkog i projekta protiv požarne zaštite jer su to preduslovi da se strelište završi.

Da bi se na neki način rešilo finansiranje streljaštva u Smederevu, Streljački klub Smederevo uputio je prigovor na odluku Gradskog veća o finansiranju koji nije usvojen. Prvi čovek smederevskog streljaštva nada se da bi razgovor sa gradonačelnicom pomogao u rešavanju i boljeg sagledavanja problematike i vrednosti i kvaliteta streljaštva u Smederevu.