Maturanti proslavili kraj škole


27. maj 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Više od hiljadu devojaka i mladića proslavilo je kraj srednjoškolskog školovanja u Smederevu. Njih sada očekuje proslava mature a one koji su se odlučili za nastavak obrazovanja, očekuju prijemni ispiti za upis na više škole i fakultete.

Učenici završnih razreda srednjoškolskog obrazovanja proslavili su u petak kraj školske godine. Zvono za poslednji čas označilo je kraj srednjeg obrazovanja i početak nove etape u životima više od hiljadu mladih Smederevaca. Prema još uvek preliminarnim podacima, koje smo dobili od predsednika Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Veselina Stojkovića, srednjoškolsko obrazovanje u Smederevu završilo je 1.090 učenika. Od toga, 813 učenika je završilo četvorogodišnje, dok je njih 277 steklo treći stepen stručne spreme. Pored učenika smederevske Gimnazije, Tehničke, Ekonomsko trgovinske i Srednje stručne škole „Despot Đurađ“ ovom brojnom stanju treba dodati i učenike Srednje Muzičke škole i Železničko industrijske škole u Smederevu. Svi oni obeležili su završetak srednjoškolskog obrazovanja. Tradicionalno, gradski trg i fontana bili su tu da u novi život isprate još jednu generaciju i zamirišu na još jedan “đački rastanak”. Učenici završnih razreda prošetali su gradom i uz zvuke trube se veselili kraju nastave. Poslednji nastavni dan tradicionalno su obeležili okupljanjem u školskim dvorištima i Trgu kod fontane.

I dok je jednima trenutno najveća preokupacija „grejanje stolice“ i priprema za polaganje prijemnog na fakultetu, drugi su se već krenuli u potragu za najboljim odevnim kombinacijama za matursko veče. Kuju se planovi za proslave, za maturske haljine i za kravate koje će mnogi od njih po prvi put u životu vezati. Jedni će, kažu, studirati “nešto od čega će jednog dana moći da se živi”, drugi će pokušati da se zaposle, treći će “paliti napolje”, da život potraže u nekom, nadaju se, boljem i drugačijem svetu, Nakon slavlja, oni koji se odluče da nastave školovanje, polagaće prijemne ispite na fakultetima, koji bi prema predlogu Univerziteta u Beogradu, trebalo da se održe krajem juna i početkom jula.