Ulična šetnja profesora, bivših učenika gimnazije i roditelja


03. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Nezadovoljstvo profesora i učenika smederevske gimnazije zbog odluke ministra prosvete o uvođenju prinudne uprave u toj školi, smene direktora i školskog obora, danas je iskazano protestnom šetnjom centrom grada.

Tačno u podne, oko 1.000 Smederevaca, bivših učenika i roditelja sadašnjih đaka gimnazije, predvođeni profesorima, napravili su krug bez zaustavljanja, kakav je i bio dogovor sa policijom.

Dostojanstvenost tihe šetnje prekinuta je dok su prolazili pored zgrade Gradske uprave gde su, posle skoro 20 godina, ponovo zagrmele pištaljke.

Skup je okončan na Trgu kod duda gde je najavljeno da će protest trajati do ispunjenja zahteva. Zahtevi su: ukidanje privremenih mera, preispitivanje odluke ministra o razrešenju dosadašnjeg direktora, magistra Milutina Vučkovića, kao i opozivanje odluke o imenovanju Radmile Trajković na tu funkciju.

Inače, Gimnazija u Smederevu je i danas radila, a časovi su skraćeni na 30 minuta. U štrajkačkom odboru kažu da imaju usmeno obećanje ministra Srđana Verbića da će njihovu delegaciju primiti u četvrtak. Dotle sigurno, a i posle toga ukoliko ne bude dogovora, ostaju u zakonskom štrajku