Gimnazija: Danas u podne protestna šetnja


03. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – U smederevskoj Gimnaziji ne stišava se bura izazvana odlukom ministarstva prosvete da u školu uvede prinudnu upravu i za vršioca direktora imenuje profesorku koja nema podršku kolektiva. Nakon zaposlenih, koji su svoj protest u petak iskazali totalnom obustavom rada, bunt protiv ovakve odluke danas su, nedolaskom na nastavu, izrazili i učenici. Oni ističu da su se samostalno odlučili na ovaj korak, navodeći da se ovim činom ne opredeljuju ni za jednu od strana, već da im je cilj da nadležne pozovu na poštovanje procedura i zakona, bez upliva spoljnih faktora u funkcionisanje institucije sa tradicijom dugom 144 godine.
-Ova škola ima ugled koja je gradila dugi niz godina, pre svega zahvaljujući garnituri profesora koji su jedni od boljih, ne samo ovde u Smederevu, već i u čitavoj Srbiji. Ne smemo da dozvolimo da se ugled ove škole ukalja uticajem jednog čoveka koji vlada u ovom gradu. Želimo da pokažemo celoj Srbiji da ćemo se boriti protiv mešanja politike u prosvetu, jer prosveta je budućnost, mi ovde smo budućnost ove zemlje i svi treba da znaju da ćemo se uvek boriti protiv ovakvih stvari. Ne želimo da se mešamo u izbor direktora, niti je to naš cilj, ali ne želimo ni da se bilo ko sa strane, izvan škole u to meša i to je naša osnovna poruka – istakli su gimnazijalci, koji su se danas okupili u holu škole.
Nepodeljeno mišljenje, čini se, sa njima dele i njihovi roditelji.

-Ovo je moja škola. Moj sin je završio Gimnaziju, a potom arhitekturu, ćerka je treći razred. Ovo je svetinja u koju ne treba dirati. Iz ove škole je izašlo mnogo lekara, arhitekata, inženjera… Obrazovanje smo dobili od nastavničkog kadra kome je jedini cilj da deca ovde steknu što više znanja i da budu čestiti i pošteni ljudi. Velika je čast biti đak Gimnazije Smederevo. Mislim da su svi roditelji, kao i ja, bezbrižni kad su im deca ovde, jer zaposleni vode računa o svojim đacima. Podržavamo kolektiv u njihovim zahtevima, a deca su punoletna i ponašaće se onako kako ona odluče da je ispravno – kaže predsednica Saveta roditelja Gimnazije Radmila Danšin.
Inače, štrajkačkom odboru Gimnazije pristupilo je 60 profesora koji smatraju da je škola oštećena uvođenjem prinudne uprave. Potvrđuju da su i učenici, posredno, izloženi pritiscima.

Tokom pre podneva policija je dežurala ispred škole, a čuvari reda bili su i u objektu tokom učeničkog okipljanja.
-Napominjemo da se, na žalost, dešava ono što smo i očekivali, a to su svakovrsni pritisci na zaposlene od strane vršioca dužnosti direktora Radmile Trajković. Kao epilog navodimo primer koleginice, inače delikatnog zdravstvenog stanja, koja je po saznanju o pomenutim pritiscima na kolege, posredno i na učenike, bila prinuđena da poseti lekara i napusti naše sastanke – saopštava štrajkački odbor.
Profesori koji su ranije najavili da će totalnu obustavu rada zameniti zakonskim štrajikom, uz poštovanje minimuma procesa rada, pozvali su danas učenike da se vrate na nastavu. Napominju da će svi časovi koji su izgubljeni, kao i sve što je propušteno zbog skraćenja časova, biti nadoknađeno tako da đaci ni na koji način ne budu oštećeni.
Kolektiv očekuje da će dobiti odobrenje za protestno okupljanje koje je najavljeno za utorak, 3. mart u podne, ispred smederevske Gimnazije. Podršku očekuju prvenstveno od bivših đaka, njihovih roditelja i svih punoletnih građana. Apeluju, da se shodno uputstvima nadležnih organa, maloletna lica ne pridružuju protestu. Ponavljaju da su njihovi zahtevi preispitivanje odluke ministarstva o razrešenju Školskog odbora i bivšeg direktora i imenovanju novog Školskog odbora i postavljanju za vršioca dužnosti direktora Radmile Trajković.
-Obaveštavamo da ćemo ukoliko protiv i jednog radnika Gimnazije Smederevo bude pokrenut disciplinski postupak zbog učešća u svim vidovima protesta koje preduzimamo, tražiti da se postupak pokrene protiv svih nas – navodi u saopštenju štrajkači odbor.