“Tvrđava teatar” ukinut bez obrazloženja


13. jun 2014. KULTURA – Izvor: Blic – Bez najave i obrazloženja grad Smederevo ukinuo je festival “Tvrđava teatar”, koji ga je u poslednjih sedam godina doveo na kulturnu mapu Srbije, ali i Evrope i umesto toga osnovao novu manifestaciju “Teatar u tvrđavi”.

“Tvrđava teatar”, posvećen ambijentalnom pozorištu, na inicijativu rediteljke Vide Ognjenović (sadašnje predsednice Saveta festivala) osnovao je Grad Smederevo, a podržalo tadašnje Ministarstvo kulture, sa namerom da se kao scena oživi čuveni srednjovekovni spomenik. Tokom proteklih godina, probranim repertoarom na kome su bila dela naših pisaca, ali i svetskih klasika u originalnim rediteljskim tumačenjima, festival je stekao međunarodnu reputaciju i postao privlačan za trupe koje su uvidele prednost jedinstvenog prostora.

Iako je selekcija već bila sačinjena, gradske vlasti odlučile su da ove godine ne pomognu održavanje festivala, uz to ne obavestivši organizatore. Umesto toga, osnovali su novu teatarsku manifestaciju, na čijem čelu je Radoslav Pavlović, dramski pisac i doskorašnji savetnik predsednika Tomislava Nikolića.

– Ove godine smo zbog poplava i dugova iz prošle godine rešili da smanjimo repertoar, a da bi pomogla da se Festival održi, pozorišta su se odricala honorara i tražila samo da im se pokriju troškovi puta i boravka u Smederevu. Osim toga, odlučili smo da tri predstave prikažemo u Vili Stanković, gde se održava Šekspir festival, kako bi predstave videlo više ljudi, ali i kako bismo podelili troškove i na taj način dodatno uštedeli i pokrili raniji dug – kaže predsednica Saveta Tvrđava teatra Vida Ognjenović. Kako navodi, sve je to prebrisano jednim potezom, a da organizatore o tome niko nije obavestio.

– Čuli smo od pozorišta koje se pripremalo za gostovanje da im je saopšteno da su izvršene neke promene. Početkom maja je na Skupštini grada izglasana suma od 3,5 miliona za Tvrđavu teatar, pa smo se time rukovodili u pravljenju repertoara. Pre četiri dana je, kako saznajemo, sve to preinačeno po kratkom postupku. Festival Tvrđava teatar je ukinut, a osnovan novi, na čijem je čelu dramski pisac Radoslav Pavlović. Za taj novi festival je munjevito sastavljen i novi repertoar pošto je postignuta puna podrška gradskih vlasti – objašnjava Ognjenovićeva.