Železara prva na tenderu


13. jun 2014. PRIVREDA – Izvor: Blic – Oročavanje roka za završetak privatizacije u Srbiji predviđeno je novim zakonom o privatizaciji, o kome će se parlament izjasniti do sredine jula.

Odmah posle toga uslediće prodaja, prva na tenderu biće Železara Smederevo, pa pančevačke Azotara i Petrohemija, Galenika, RTB Bor…

Ministar privrede Dušan Vujović priznao je da je Vlada dobila dodatno vreme da se 157 preduzeća u restrukturiranju “propusti kroz filter” i obećao da će se za sve njih napraviti precizan plan.

– Namera nam je da podelimo preduzeća u najmanje tri grupe, da se sistemski zakoni za rešavanje njihovog statusa do kraja jula usvoje i da sva preduzeća uđu u proces do kraja godine – tvrdi Vujović.

Pored pomeranja roka, samim tim i nastavka finansiranja ovih firmi za koje se godišnje iz budžeta daje oko 750 miliona dolara, novi zakon o privatizaciju predviđa i brojna druga, nova rešenja.

Vlada se, saznajemo, opredelila da za jednu grupu preduzeća za koje se veruje da mogu kao celine da nađu strateškog partnera primeni jedinstveni model.

– Za grupu od desetak kompanija predviđeno je formiranje posebnih radnih grupa. Isto kako je to u maju učinjeno za Železaru, a ove nedelje za Petrohemiju. Radna grupa imaće obavezu kontakata sa svim potencijalnim investitorima. Kada se iskristališe šta investitori žele, biće raspisan i tender. Danas ima sedam-osam firmi zainteresovanih za neki vid strateške saradnje sa Železarom. Kada bude jasno da li je njihovo većinsko interesovanje za deo kompanije ili za celu Železaru, žele li da u taj posao uđu sa državom ili sami, biće raspisan i javni poziv. Početni kriterijum za to koja će firma biti na tenderu jeste procena da se za nju može dobiti više od 100 miliona evra – objašnjava izvor “Blica”.

Vlasnik “Ist pointa” Zoran Drakulić, zainteresovan za privatizaciju RTB Bor, za “Blic” kaže da bi bilo dobro da tenderi budu raspisivani posle anketiranja potencijalnih ulagača.

– Zainteresovani smo za RTB Bor, ali moramo da vidimo šta je to što bismo preuzeli, otpisuju li nam se dugovanja koja firma ima – objašnjava Drakulić.

Kompanije za koje ne bude zainteresovanih kupaca imaće, po novom zakonu, druge mogućnosti.

– Investitori će moći da kupuju ne samo firme već i samo neke njihove delove i imovinu – navodi izvor “Blica” iz Nemanjine 11.

Uz novi zakon o privatizaciji, u proceduri će se početkom jula naći i zakoni o stečaju i investicijama koji bi dodatno trebalo da olakšaju rešenje 157 firmi u restrukturiranju u kojima ima 161.114 radnika.

Neke od firmi koje idu na tender

Železara Smederevo

zaposleno 5.225 radnika
8 firmi pokazalo zainteresovanost za partnerstvo

Petrohemija, Pančevo

zaposleno 1.796 radnika

Galenika, Zemun

zaposleno 2.000 radnika
dve firme pokazale zainteresovanost za partnerstvo

Azotara, Pančevo

zaposleno 1.036 radnika
partner mora biti firma iz naftnog sektora

RTB Bor, Bor

zaposleno 1.630 radnika
dve firme pokazale zainteresovanost za partnerstvo