Turističko čudo samo u kompjuterskoj animaciji


30. septembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Sedam i po godina je prošlo otkako je hotel „Smederevo“ kupila beogradska firma „Integral enerdži“ sa namerom da od njega napravi pravu srpsku turističku atrakciju nadomak Dunava. Novi vlasnik je u aprilu 2008. platio milion evra za „Sindikalni“, kako su Smederevci zvali jedini gradski hotel, i osam hektara parka odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav.

Pompezno je najavljeno da će za dve godine umesto zastarelog i devastiranog hotela na tom mestu nići turističko čudo „Citadela terme” sa četiri zvezdice. Zvučalo je bajkovito: elitni hotel od 12.000 kvadrata sa 106 luksuznih soba, tri restorana, kongresnom salom, spa centrom, zatvorenim akva parkom, bazenom na otvorenom, termalnim bazenima na oko dve hiljade kvadratnih metara sa temperaturom vode do 30 stepeni!

Nažalost, ova obećanja i danas su samo bajka. Atraktivni projekat nije makao dalje od kompjuterske animacije.

Umesto obećane investicije u luksuzni kompleks, stari hotel nepovratno propada. Prag ovog zdanja poslednji gosti prešli su 2004. godine, a od tada zbog neizmirenih dugova u njemu nema ni struje, ni vode. Još pre prodaje krov je prokišnjavao, sobe su ruinirane, fasada uništena, a inventar je gotovo neupotrebljiv.

U kakvom je danas stanju nekadašnji „ponos grada“, nakon više od sedam godina propadanja, možemo samo da pretpostavljamo. Nove gazde obezbeđuju prilaz hotelu, i to je, pored raščišćavanja terena, sve što su uspeli da učine.

U međuvremenu, hotel „Smederevo” je dobio novog vlasnika. Iz firme „Integral enerdži“ prešao je u vlasništvo firme „Citadela 1428“ koja je osnovana 2011. godine, neposredno pred tu papirološku transakciju. Njen stoprocentni vlasnik, a ujedno i vlasnik hotela je izvesni Milan Marinković, koji se prilikom kupovine jedini eksponirao u javnosti, ali tada kao član društva „Integral enerdži“. Prema podacima APR-a, Marinković je i dalje suvlasnik u toj firmi sa nešto više od 33 odsto, a ostatak kapitala pripada kompaniji „Autoritas investment“ iz Novog Sada.

„Politika“ je danima bezuspešno pokušavala da kontaktira nekoga iz ove tri firme. Nemaju registrovane telefone, a brojevi sa interneta su nevažeći. Advokatska kancelarija koja zastupa „Autoritas investment“ rekla je da će našu poruku preneti direktoru, ali nam se niko nije javio.

Pre četiri godine nesuđeni investitori objasnili su da nisu odustali od gradnje, ali da nemaju para za planirani projekat. Ekonomska kriza, rekli su, sprečila je banke da ih podrže. Najavili su i pregovore sa poznatim evropskim lancem hotela, a ni prodaja nije bila isključena. Ali, po svemu sudeći, ni za to nije bilo zainteresovanih kompanija. Prema tadašnjim procenama, adaptacija starog hotela i izgradnja velnes kompleksa koštala bi 16–20 miliona evra.

Grad nema ingerencije nad privatnim vlasništvom, a Smederevci više ne veruju u obećanu oazu sa četiri zvezdice.

Da li će privatizacija smederevskog hotela ostati bajka ili će njegove gazde uspeti da privuku suinvestitore na ovdašnje Zlatno brdo, sa pogledom na Dunav i banatsku ravnicu? To, u ovom momentu, niko ne zna, ali je sasvim izvesno da Smederevo godinama trpi veliku štetu zbog nedostatka smeštajnog kapaciteta sa sadržajem za odmor i rekreaciju. Problem će biti još izraženiji ukoliko pre hotela „Smederevo” zaživi nova luka za pristan bele flote kojom bi turisti svraćali u nekadašnju prestonicu.

———————————

Iz stečaja u ruševine

Hotel „Smederevo“ je posle stečaja matične firme PUT „Jedinstvo“ bankrotirao, a posle više neuspelih licitacija prodat je 2008. godine firmi „Integral enerdži“ za 98 miliona dinara (tada milion evra). Ukupna površina objekta iznosi oko 5.600 metara kvadratnih. Pored zgrade i parka, u paketu je išao i nekada elitni restoran „Klub privrednika“, nadomak hotelskog zdanja.

Piše: Olivera Milošević