Aleksandar Milošević: Teretana umesto fudbalskog terena


30. septembar 2015. SPORT – Izvor: Naše novine – Smederevac Aleksandar Milošević, široj javnosti je postao poznat kada je osvojio prvo mesto na Tradicionalnom internacionalnom kupu „Srbija open 2014“ u bodibildingu, fitnesu i bodifitnesu. Uspeh je veći ukoliko se zna da je postignut za kratko vreme jer je Aleksandar isprva, nadu i vreme polagao u fudbal. Ovo je priča o tome kako je jedan „mršavko sa mreže“ postao državni šampion u bodibildingu, zahtevnom i teškom sportu koji traži naročitu disciplinu i posvećenost.

Na kupu sa kojeg se Aleksandar Milošević vratio kao osvajač zlatne medelje„Srbija open 2014“ učestvovalo je oko dve stotine takmičara iz Slovenije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Na prošlogodišnjem Balkanskom prvenstvu u Zaječaru, Aleksandaru je pripala srebrna medalja u konkurenciji juniora do 75 kilograma. Njegov brat Nebojša Milošević, bio je peti u bodibilding klasiku u seniorskoj konkurenciji.

Dvojica mladića žive u Lipama i članovi su smederevskog Bodi bilding kluba „Železničar“. Predsednik kluba Dragan Radosavljević, internacionalni sudija i potpredsednik Balkanske federacije, ima samo reči hvale za braću Milošević.

Neša i Aca su dobri i vredni momci. Stariji brat radi u Policijskoj upravi, tri godine je redovan član reprezentacije na balkanskim prvenstvima, dok je Aleksandar nedavno izborio mesto u reprezentaciji za Balkansko prvenstvo, ističe Radosavljević, kome je u Zaječaru uručeno najviše priznanje Balkanske bodibilding federacije za veliki doprinos u popularisanju i razvoju ovog sporta na Balkanu.

Aleksandar je od 10. do 17. godine trenirao fudbal. Bio je golman u FK “Sloboda” iz Lipa, a nakon toga je igrao u drugoj ligi za “Mladi Radnik” iz Radinca. Međutim, već kao mlad sportista osetio je, kaže, nepravdu na svojoj koži. Nije želeo da karijeru ostavlja na milost ljudima iz uprave klubova, koji su iz raznih razloga, često forsirali manje talentovane igrače, već je odlučio da se oproba u individualnom sportu. Moj stariji, rođeni brat Nebojša već godinama trenira redovno u teretani, takmiči se u bodibildingu i postiže odlične rezultate. Kako sam tada, kao sedamnaestogodišnji „čuvar mreže“, bio jako mršav, svidela mi se ideja da i ja mogu imati lepo izgrađeno telo. Uz Nebojšinu podršku i instrukcije počeo sam redovno da treniram. Brat mi je u početku mnogo pomogao samim tim što me je vodio sa njim na trening, naučio me je kako da vežbam, objasnio mi je mnoge stvari u vezi sa tim sportom i motivisao me da ozbiljno uđem u celu priču oko bodibildinga – objašnjava nam Aleksandar zbog čega je odlučio da fudbalsku, zameni bodibilding karijerom.

Posle samo godinu dana treniranja, prvi put se oprobao na bini. Imao je želju da doživi takmičarsko iskustvo, te se registrovao u BBK „Železničar“ i na Internacionalnom kupu Srbije 2011. godine u Čačku, osvaja 6. mesto. To je bio prvi javni nastup i prekretnica. Od tog trenutka, shvatio je – bodi bilding je definitivno ono o čemu je sanjao.

Želeo sam da nadmašim i pobedim ostale takmičare. Sve to mi je ulilo mnogo samopouzdanja i dodatne energije tako da sam nastavio da kombinujem intezivne treninge i odgovarajuću ishranu kako bih razvio mišiće.

U želji da izvuku maksimum i naprave najbolju takmičarsku formu, braća su krenula sa svakodnevnim treninzima. Naročito naporne bile su stroge proteinske dijete koje su osim u psihofizičkom smislu, bile i finansijski zahtevne, jer je specijalni režim ishrane prilično skup.

Na takmičenju Internacionalni Kup Srbije 2014. uzeo sam moje prvo zlato i postao državni šampion! U početku nisam bio svestan situacije i onoga što mi se dešava. Kako sam ostvario veliki uspeh, selektor Reprezentacije Republike Srbije me je stavio na spisak za naredno prvenstvo Balkana, gde sam se prvi put susreo sa takmičarima međunarodnog kalibra, doživeo mnogo novih iskustava koja su mi do tada bila nezamisliva. Učestvovalo je preko 130 takmičara iz osam zemalja Balkana. U kategoriji juniora osvojio sam srebrnu medalju i time postao vice-šampion Balkana – opisuje naš sagovornik svoj, munjevito brzo pređeni put, od prvog nastupa do vrhunskih rezultata na međunarodnom nivou.

Aleksandar za Naše novine govori i o brojnim odricanjima na putu do uspeha, uveravajući da za vreme priprema nema mnogo prostora za slobodne aktivnosti, za zabavu, izlaske, druženje, već se sve svodi na satnicu treninga i obroka, kao i na odmor između treniranja. Cela porodica Milošević je u toku takmičarskih priprema u posebnom režimu i pod svojevrsnom tenzijom zbog intezivnih treninga, veoma stroge dijete kao i karantina u kojem se nalaze Aleksandar i Nebojša izolovani od društvenih zbivanja i zabave. Na pitanje da li se usled popularnosti nešto promenilo u njegovom životu i kako sredina doživljava to čime se bavi, Aleksandar kaže:

Što se tiče mišljenja okoline, kada vide moje mišićavo telo, mnogi su puni predrasuda, a ima i onih koji omalovažavaju moja dostignuća. Kada sam, da kažem, stekao popularnost i reputaciju, svi “drugari” su me se odjednom setili. U početku me je to jako pogađalo, ali se trudim da ignorišem takve stvari. Nastavio sam da se družim sa nekoliko prijatelja koji su bili uz mene kada mi je bilo najteže, među njima su Lazar Mitić i Mihajlo Živanović, čija mi je podrška mnogo značila – priča Aleksandar, ne krijući da se i interesovanje devojaka naglo povećalo zbog njegovog atraktivnog fizičkog izgleda.

Planira dalja takmičenja, ukoliko bude mogao finansijski da pokrije troškove učešća. Pripreme bodi bildera su jako skupe, a gotovo sve finansira Aleksandrova porodica i najviše stariji brat Nebojša. U skladu sa mogućnostima pomažu BBK “Železničar” kao i EX-YU Fitness Shop. Pored njihove, ovaj uspešni bodibilder pred kojim je izuzetna karijera, očekuje i pomoć grada Smedereva i sponzora. Predsednik BBK „Železničar“, Dragan Radosavljević, veruje da će braća, uz adekvatne pripreme i sponzore uspeti da ostvare još bolje plasmane.