Svetosavsku povelju gradonačelnica dala svom bratu


28. januar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Goran Avramović, načelnik odeljenja hirurgije smederevske bolnice dobitnik je Svetosavske povelje za 2014. godinu. Odluku o dodeli, na osnovu predloga komisije za kadrovska pitanja i javna priznanja, donela je gradonačelnica Jasna Avramović. Tako se jedna od najprestižnijih nagrada koje grad Smederevo dodeljuje za izuzetne rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu u oblasti prosvete, nauke, kulture i zdravstva našlo u rukama gradonačelnicinog brata.

U obrazloženju pročitanom tokom svečane Svetosavske akademije, navodi se, između ostalog, da je Goran Avramović “magistar nauke doktor medicine”, da je Medicinski fakultet završio u Beogradu 1989. godine, specijalizaciju opšte hirurgije 1998. godine, a magistrirao godinu dana kasnije. Tokom 2003. godine” izvesno vreme proveo je na klinici u Austriji, a prošle godine bio gost hirurške klinike u Solunu”? Navedeno je i da je sa grupom hirurga začetnik laparoskopske hirurgije, zatim autor i koautor više radova iz oblasti ultrazvučne dijagnostike, te da je “stručni saradnik za evropske integracije u sektoru međunarodne saradnje”. U prošloj godini je, dodaje se, uradio je svoju 2000-tu operaciju na hirurškom odeljenju u Smederevu. U zaključku obrazloženja ističe se da je “tokom svog dugogodišnjeg rada pokazao izuzetnu stručnost, zalaganje i humani pristup u lečenju pacijenata”.

Javnost nije upoznata da li je, osim Gorana Avramovića, bilo i drugih kandidata za dodelu Svetosavske povelje, niti na čiju inicijativu je predložen.

Zbog smrti oca, Goran Avramović bio je sprečen da prisustvuje dodeli priznanja, te je Svetosavska povelja uručena njegovom sinu.

U senci ovogodišnje neuobičajene odluke, ostala je Svetosavska nagrada za stvaralaštvo mladih, koja je, za razliku od povelje, reklo bi se, došla u prave ruke. Naime, iza Veljka Nenadića i Milana Lazića, učenika muzičke škole Kosta Manojlović, stoji ukupno 36 domaćih i međunarodnih priznanja. Veljko Nenadić je osvajač preko 20 nagrada na pijanističkim takmičenjima, a 14 puta bio je najbolji kompozitor. Poslednja u nizu njegovih pobeda ostvarena je početkom januara na takmičenju “Golden Key Music Competition” u Americi, gde je pobedio sa sopstvenom kompozicijom “Istočni vetar”. Milan Lazić, osvojio je 16 prvih nagrada, 10 puta bio lauerat i 3 puta apsolutni pobednik na takmičenjima, dok je prošle godine osvojio titulu “Prvaka sveta na harmonici” u konkurenciji 120 takmičara iz celog sveta.

Jelena Vasiljević