Gimnazija: Ipak prinudna uprava?


28. januar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Na školski raspust, kolektiv Gimnazije je otišao s optimizmom čekajući rasplet sporne situacije, ali ih je sada ponovo dočekala preporuka inspekcije da Školski odbor razreši direktora. Ovoga puta, razlog su propusti u planu rada.

Podsećamo, najpre je Gradska prosvetna inspekcija istupila sa predlogom da se razreši direktor i Školski odbor i uvede prinudna uprava. Kao razlog je navedeno to što je direktor ometao konstituisanje odbora, sugerišući da sednicu u pat poziciji (prilikom izbora predsednika odbora) prekinu i nastave drugom prilikom. Zatim je u Gimnaziju u više navrata dolazila Republička prosvetna inspekcija, a kada je Školski odbor konačno kako tako profunkcionisao, „iskrsle“ su nove primedbe na račun direktora.

Milutin Vučković ostaje pri stavu da nije primereno da lično, detaljnije komentariše situaciju i smatra da to ne bi bilo objektivno, ali za Naše novine navodi da mu inspekcija na teret stavlja nekoliko uočenih nepravilnosti. Zamereno mu je da je držao časove, zatim propust u planu rada u kome za neke predviđene aktivnosti nije navedeno mesto i vreme, kao i to što se Razvojni plan škole, zbog nedostatka sredstava ponovo odlaže.
Imajući u vidu te propuste, inspekcija je potom naložila Školskom odboru da direktora smeni, ali njegove kolege, koje su nedavno, reizborom na direktorsko mesto, Vučkoviću ponovo ukazale poverenje, nisu našle zakonskog osnova za to. Sada, čekaju odluku inspekcije u novonastaloj situaciji i eventualne posledice:

-Inspekcija treba da radi svoj posao, ali svi znamo da kada neko ima nameru, on može u svakom trenutku, u bilo kojoj ustanovi da nađe neke nedostatke. Ovde je pitanje da li su uočene nepravilnosti tako velike da se, kao predložena inspekcijska mera stavi samo jedna tačka, a to je postupanje po članu 63. stav 2 – razrešenje, umesto da se samo predloži otklanjanje nepravilnosti. Jer, nije reč ni o kakvim kardinalnim greškama koje utiču na suštinu obrazovanja i kvaliteta nastave. Taj plan rada je bio poslat i Školskoj upravi, niko tu nije našao ništa da zameri… Zaista sam bio optimista, ali pošto ovaj pritisak i dalje traje, počinjem da mislim da je od starta postojao samo jedan cilj sa kojim je sve ovo urađeno, a to je smena direktora. Jer, za poslednjih mesec dana inspekcija je dolazila više nego svih prethodnih godina ukupno, i svaki put se pojavi nešto novo kao sporno – kaže Dejan Spasić predsednik Školskog odbora Gimnazije.

Plan rada jedne školske ustanove, za čoveka tako dugog staža poput Vučkovića, u najmanju ruku je – rutina, i zaista je teško poverovati u to da on može ozbiljno da se ogreši o proceduru. Od predstavnika lokalne samouprave ovom prilikom ponovo stiže poricanje osnovanosti priča da se u sve umešao grad, a s namerom da na direktorsko mesto postavi nekog „podobnijeg“. Iako pomenute nalaze inspekcije smatra ozbiljnim prekršajima, Miša Ivaković, član Gradskog veća potvrđuje da se u lokalnoj samoupravi, Vučkoviću još više zamera izgubljeni sudski spor povodom nezakonitog otkaza radniku:- Grad je sve do sada, u više navrata bio u situaciji da plaća za slične greške direktora. U ovom slučaju, novac je stigao od Ministarstva, ali mislim da suština ostaje ista, sve je to novac građana Srbije. Smatram da posledica za svakog direktora koji izgubi sudski spor, u najmanju ruku treba da bude smena. A ako zaposleni, uprkos takvim greškama koje suviše koštaju, nastavljaju da ga podržavaju, onda neka ga podržavaju od svojih plata, a ne o trošku grada ili države – decidan je Ivković koji još jednom poručuje da se Gradsko veće ni na koji način nije umešalo u spornu priču i da slučaj nema političku pozadinu: Naš stav je da se odluke inspekcije i Ministarstva moraju poštovati i našu podršku neće dobiti niko ko to ne čini. Nije ni malo naivno to što direktor drži časove jer on time osim što dobija veću platu, zauzima radno mesto nekom drugom ko bi to radio. Što se plana rada tiče, to je veoma važna stvar. Verujte, kada bi neko odlučio da decu povede bilo gde, na primer na Svetosavske svečanosti, a da to, kao ni mesto i vreme nisu predviđeni planom rada, imao bi veliki problem. Voleo bih da se grad više pita kada je o izboru direktora reč, jer osim za plate zaposlenih koje finansira država, grad izdvaja značajna sredstva za škole. Nažalost, ponavljam, grad nema mnogo uticaja – zaključuje član Gradskog veća.