Svetosavska akademija 2015.


28. januar 2015. DRUŠTVO – Svetosavska akademija, kao centralni program 26. Smederevskih svetosavskih svečanosti, u okviru koje su uručene tradicionalne nagrade i priznanja – Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih, održana je u ponedeljak uveče u Centru za kulturu Smederevo.

Dobitnik Svetosavske povelje za 2014. godinu je Goran Avramović, magistar medicinskih nauka i načelnik Odeljenja za opštu hirurgiju Opšte bolnice „Sveti Luka” Smederevo, dok su dobitnici Nagrade za stvaralaštvo mladih, učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović” u Smederevu, Veljko Nenadić i Milan Lazić, osvajači brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

U obrazloženju Komisije za dodelu priznanja i nagrada, pored ostalog se navodi da je ovogodišnji dobitnik najvišeg priznanja grada Smedereva, Svetosavske povelje, mr sc. med. dr Goran Avramović, sa grupom hirurga, začetnik laparoskopske hirurgije žučne kese, kao i laparoskopije u hirurgiji kolona i ventralnih kila. Autor je i koautor više radova iz oblasti ultrazvučne dijagnostike. Stručni saradnik je za EU integracije-međunarodna saradnja. U toku svog dugogodišnjeg rada pokazao je izuzetnu stručnost, zalaganje i humani pristup u lečenju pacijenata, a 2014. godine je uradio svoju 2000-tu operaciju na Hirurškom odeljenju u Smederevu.

Dobitnici Nagrade za stvaralaštvo mladih su učenici Muzičke škole “Kosta Manojlović”, Veljko Nenadić i Milan Lazić.

Veljko Nenadić, učenik drugog razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović” na vokalno-instrumentalnom smeru, odsek klavir. Dobitnik je više od dvadeset nagrada na pijanističkim takmičenjima koja se nalaze u kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete. Počeo da se bavi komponovanjem sa 9 godina, a prvi notni zapis je napisao sa 10. Do sada je na svim takmičenjima za kompoziciju pobeđivao, ukupno 14 puta. Najznačajnije su: dve pobede 2013.godine (Balkanska svita) i 2014.godine (Dunavska rapsodija) na takmičenju u Americi, kao i prvo mesto u Španiji 2013.godine. Na domaćim takmičenjima značajne su dve pobede, 2013. i 2014. u Beogradu i četiri prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Kragujevcu. Jedini je pijanista koji na klavirskim takmičenjima izvodi sopstvene kompozicije i to sa velikim uspehom. Veljko Nenadić je 5. januara ove godine po treći put za redom pobedio na takmičenju „Golden Key Music Competition” u Americi, ovog puta sa jedinstvenom kompozicijom za duduk, frulu i klavir „Istočni vetar”.

Milan Lazić, učenik Muzičke škole „Kosta Manojlović”, odsek harmonika. Do sada je osvojio 16 nagrada i to sve prve, od kojih je 10 puta bio laureat i 3 puta apsolutni pobednik takmičenja. Izdvajaju se prve dve nagrade na Republičkom takmičenju i Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije. Laskavu titulu „Prvak sveta na harmonici” poneo je 2014 godine na Internet muzičkom takmičenju, gde je učestvovalo više od 120 takmičara iz celog sveta. Lazić je pobedio u kategoriji svih starosnih grupa.

Na svečanoj akademiji su uručeni i srebrnjaci grada Smedereva – Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije, za uspešnu saradnju u različitim oblastima, posebno u turističkom otvaranju za javnost Vile “Zlatni breg” i Miliji Baroviću, vlasniku preduzeća ITG, koji je bio na čelu konzorcijuma prilikom izgradnje hale površine 20.000 kvadrata za finsku fabriku kablova, završenoj u rekordnom roku, za manje od 4 meseca.

Predsednik Organizacionog odbora 26. Svetosavskih svečanosti i predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, uručio je i monografiju “Sabornik manastira srpskih” Goranu Đorđević, direktoru Međunarodnog festivala “Smederevska pesnička jesen”, za zasluge na polju razvoja kulture grada Smedereva.

Besednik na Svetosavskoj akademiji bio je dr Milo Lompar, redovni profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskom književnošću, gde predaje Srpsku književnost XVIII i XIX veka i Kulturnu istoriju Srba.

U muzičkom delu programa nastupili su Crkveni hor “Sloga” i učenici Muzičke škole “Kosta Manojlović”, a publici su se prigodnim programom predstavili i učenici škole domaćina, Ekonomsko-trgovinske škole Smederevo.

Svetosavske svečanosti, koje se održavaju od 20. do 28. januara, organizuju smederevske ustanove u kulturi, osnovne i srednje škole, pod pokroviteljstvom Grada Smedereva.

Izvor: smederevo.org.rs