Stabilno grejanje


28. januar 2015. DRUŠTVO – Prva ovogodišnja sednica Upravnog odbora Poslovnog udruženja “Toplane Srbije” (TOPS), na kojoj su razmatrana pitanja u vezi sa dosadašnjim tokom grejne sezone, snabdevenošću tržišta energentima i otvaranjem tržišta gasa, održana je u četvrtak u smederevskom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Predsednik Upravnog odbora TOPS-a, Dejan Stojanović, sazvao je sednicu u čijem radu su učestvovali predstavnici toplana Srbije iz 15 gradova i opština. Sednici, koju je otvorio Milovan Lečić, direktor PU TOPS-a, prisustvovao je i Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, koji je ocenio da je Srbija dobro snabdevena energentima.

“Smatram da smo u dobroj poziciji kada je reč o obezbeđivanju stabilnosti snabdevanja energentima, što je i osnovni zadatak našeg ministarstva. Imamo dovoljne količine gasa, odnosi ruskih partnera preko Srbijagasa. Što se tiče Naftne industrije Srbije, oni u dovoljnoj količini imaju proizvodnju mazuta i vrše snabdevanje toplana. Takođe, kada je u pitanju snabdevanje ugljem, mislim da su stvari uglavnom normalizovane i za ono što su, pre svega, prioritetni potrošači, koji imaju jedan širi društveni interes, u koje ubrajam i sisteme daljinskog grejanja, da su snabdeveni dovoljnim količinama uglja u ovom trenutku. U ministarstvu dobijamo dnevne izveštaje, pratimo situaciju i bez obzira na sve probleme, pa i one koji su međunarodne prirode, ukrajinska kriza i slično, Srbija je dobro snabdevena energentima”, izjavio je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije.

U Smederevu je situacija sa daljinskim grejanjem stabilna i mazuta ima u dovoljnim količinama, ocenio je domaćin skupa, Vladimir Kulagić, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Smederevo, izrazivši zadovoljstvo što je ovakav skup održan u Smederevu.

“Ima dovoljno energenata za naredne četiri nedelje, mesec dana. Uspeli smo, zahvaljujući Ministarstvu energetike i Direkciji za robne reserve, da obezbedimo količine koje garantuju rad u narednom periodu i da građani budu zadovoljni. Mogu da kažem da je situacija slična periodu od ranije. Bez obzira na okruženje i složenost finansijske situacije, kako u državi, tako i šire, postoji određen broj ljudi koji ne plaća svoje usluge. To je, prosto, takav način razmišljanja. Od prošle godine su aktivni sudski izvršitelji. Imam utisak da to daje bolje efekte, da su korisnici, odnosno, neplatiše, najpre mislili da će to proći lako, kao ranije, ali se to nije desilo. Dakle, imamo dobre efekte što se tiče sudskih izvršitelja i očekujemo da će sve više korisnika doći kod nas, kad dobije opomenu, da se potpiše Sporazum o reprogramu duga, a ne da dozvoli da ode njegov kredit kod sudskog izvršitelja. To povećava troškove za više od 5.000, koliko mi je poznato, po jednom predmetu”, rekao je Kulagić.

Izvor: smederevo.org.rs