Pregovori s Esmarkom sve duži


28. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Rukovodstvo američke kompanije Esmark verovatno će i sutra u Beogradu nastaviti pregovare o ugovoru o kupovini Železare Smederevo, rečeno je Beti u Vladi Srbije.

Pregovori su juče počeli, a bilo je planirano da čelni tim Esmarka u Beogradu boravi dva dana, kako bi potom ekspertski timovi usaglašavali kupoprodajni ugovor.

U pregovorima učestvuju predstavnici tenderske komisije za prodaju Železare i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić, a danas su po saznanju Blica, prisustvovali i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Pregovori s Esmarkom idu teže nego što su očekivali predstavnici Vlade, pre svega zbog toga što se od Esmarka traže garancije da će na duži rok održati proizvodnju u Železari.

Dodatne teškoće su i što ugovor o prodaji Železare treba da bude u skladu sa propisama EU, koji ne predviđaju državnu pomoć industriji čelika.

Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, koja je otvorena 9. januara, a očekuje se da kupoprodajni ugovor bude potpisan do kraja januara.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.