Srpski dugovi, američki menadžment


30 januar 2012. PRIVREDA – Vlada Srbije ponudiće menadžmentu Ju ES Stila da ostanu da vode železaru u Smederevu nakon što je formalno preuzme od američke kompanije.

To najavljuje ministar ekonomije Nebojša Ćirić. Pored nekoliko izvršnih direktora koji su Amerikanci, kompanijom mahom upravljaju domaći menadžeri. Prema podacima sa kojima raspolažu sindikati, u Ju Es stilu je u raznim pogonima uposleno između 700 i 800 direktora koji vode različite procese proizvodnje.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže za Blic da je JuEs stil uveo rigorozna pravila upravljanja i da bi bilo dobro da sadašnji menadžment ostane dok god se ne nađe strateški partner ili novi vlasnik, jer Vlada nema eksperte koji znaju kako da vode čeličanu.

Ekonomisti navode da Vlada mora što pre naći strateškog partnera, jer su godišnji gubici oko 15 milijardi dinara, a u budžetu nema novca za pokrivanje troškova smederevske železare.

Amerikanci se povlače jer već tri godine ostvaruju ogromne gubitke. Nema logike da ih pokriju i čistu firmu prodaju za dolar. Država ne može biti bolji vlasnik od Ju Es stila, kaže za Blic Vlade Milićević, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Prema domaćoj regulativi, preduzeće ne mora da pokriva svake godine gubitak iz poslovanja. On se gomila iz godine u godinu i mora se pokriti iz budućeg profita ili kroz dodatnu uplatu kapitala. U slučaju javnih preduzeća, poreski obveznici plaćaju kroz subvencije ili garancije za kredite koje dobijaju ta preduzeća za pokriće gubitaka.

Ekonomista Boško Mijatović kaže da će čeličana i ubuduće praviti gubitke, jer u suprotnom Amerikanci kompaniju ne bi ustupali.

Vlada nema odakle da pokriva gubitke i železara će brzo otići u stečaj ako se ne nađe strateški partner, kaže Mijatović.

U budžetu nema novca za dodatne rashode kako bi se pokrili troškovi poslovanja čeličane, upozorio je u subotu član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i dodao da se eventualni rashodi u tu svrhu mogu obezbediti samo preraspodelom postojećeg budžeta.

Drugim rečima, da bi pomogla železari, Vlada će morati da “odmogne” drugim granama privrede. Za podršku privredi u uslovima krize planirano je oko 10 milijardi dinara i taj novac zasada neće biti preusmeren ka železari.

Tek treba da se utvrdi sa kojom sumom ćemo podržati čeličanu. Neki projekti, poput pomoći vagonogradnji ili podsticanje investicija kroz SIEPA, vredni više od pet milijardi dinara, već su počeli da se realizuju i oni ostaju, kaže Ćirić.

izvor: Blic/Novi magazin