Kupca za železaru država traži u Rusiji, Ukrajini, Indiji i Kini


30. januar 2012. PRIVREDA – Država će kupca za smederevsku železaru tražiti na istoku, u Rusiji, Ukrajini, Kini i Indiji. Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i šef radne grupe za održavanje proizvodnje u „Ju-Es stilu Srbija“, kaže da će glavni aduti u tim pregovorima biti veliki infrastrukturni projekti u Srbiji: most Zemun-Borča, gasovod „Južni tok“ i beogradski metro, za šta bi sirovine mogla da obezbedi čeličana u Smederevu.

Na pitanje zašto ovo nisu bili aduti da se zadrži američka kompanija, Nikezić kaže da je odlazak „Ju-Es stila“ uslovljen globalnom krizom, a ne stanjem na našem tržištu, tako da ovaj adut nije bio dovoljan. Upitan zašto strana kompanija nije našla kupca, on odgovara da je to pitanje za njih, kao i da zna da su razmišljali o prodaji, ali ne zna s kim su pregovarali.

Nikezić kaže i da država dosad nije razmatrala ko će se baviti novom prodajom železare, kao ni da li će angažovati nekoga. Bio je prioritet, dodaje, da se dogovor postigne što pre da se ne ugasi i druga peć.

– Ne mogu da kažem da se pregovaralo o ceni. Razgovori su bili prevashodno usmereni na preuzimanje železare kako proizvodnja ne bi bila zaustavljena. Izvesno je da bi zatvaranje železare bio priličan trošak za stranu kompaniju. Mislim da bi im otpremnine bile najveći rashod – navodi Nikezić.

A koliki će trošak sada imati država, zasad nije poznato. Državi ide naruku svetsko tržište čelika, koje se oporavlja, što bi moglo da pomogne i u nalaženju kupca. Nikezić očekuje da se narednih meseci čak smanji gubitak železare i dodaje da se pomoć ovom gigantu može posmatrati kao pomoć celoj privredi.

– Na primer, Vlada subvencioniše firme iz sektora vagonogradnje koje kao sirovinu koriste čelik, tako da bi bez železare bila ugrožena i ta grana. Zatim, da nema smederevske kompanije, „Železnice“ bi ostale bez dve milijarde dinara, koliko godišnje prihoduju pružajući usluge prevoza – podseća Nikezić.

Spominje se da bi železara mogla da se osposobi da proizvodi ono što treba „Fijatu“, ali Nikezić kaže da linija za galvanizaciju kojom bi se omogućilo dobijanje delova za automobilsku industriju košta oko 200 miliona evra i pošto je reč o značajnom i dugoročnom ulaganju, neophodno je da ga ostvari budući strateški partner.

„Ju-Es stil“ poslednja dva dana i srpskim i američkim novinarima daje isto saopštenje: „Nastojimo da istražimo sve mogućnosti za Srbiju. Ne komentarišemo saopštenja i konferencije za novinare druge strane. Informaciju za medije imaćemo nakon redovnog finansijskog kvartalnog sastanka sledećeg utorka“.

Vest da je železara otkupljena od Amerikanaca zatekla je Smederevce između gledanja dva polufinala naših reprezentacija. U duhu sportske terminologije, neki od njih s kojima smo razgovarali juče smatraju da je ovaj potez „šut iz očaja u poslednjoj sekundi da bi se stiglo u produžetke“. Oni se slažu da bi mnoge firme stradale da je železara stala, ali ne veruju da Vlada može bolje od američkog kadra. Jedan od radnika ističe da država dobija tehnološki i kadrovski doteranu fabriku. Sindikati su prilično bili zatečeni ovakvim obrtom.

– Iznenađeni smo, mada je bilo nagoveštaja da nešto ovako može da se desi. S druge strane, kada smo pre deset godina ulazili u proces privatizacije, znali smo da idemo u kapitalizam, da uvek postoji realna mogućnost da se promeni vlasnik. Najbitnije je da sačuvamo sva radna mesta. Očekujemo razgovore i s menadžmentom i s predstavnicima Vlade. Sigurno da nije isto kada vam je gazda privatnik ili kada je to država i zbog toga me raduje izjava premijera da ovakvo stanje ne bi trebalo da potraje – govori Siniša Prelić, prvi čovek Samostalnog sindikata u železari.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević nema nikakvih dilema oko toga da li je ovo dobar potez.

– Grad bi imao jako lošu perspektivu da je železara zatvorena. Da se ne bi ponovio scenario Bora ili svojevremeno Kragujevca, da Vlada interveniše posle nekoliko meseci ili čak nekoliko godina, ovde je odlučeno da praktično uskoče u autobus u punoj brzini, uhvate volan i spreče katastrofu. Pod uticajem svetske krize možda ćemo podeliti teret, ali nećemo pretrpeti udarac koji bi ubio grad – slikovit je smederevski gradonačelnik.

Izvor: blic.rs