Smederevo prodaje pijace, zakupci tezgi u panici


18. oktobar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Peticija gradonačelnici Jasni Avramović, ali i pitanja „Politike”, već dve nedelje bez odgovora. – I zaposleni u JKP „Pijace” strahuju da se gase njihova radna mesta

Dve lokacije u Smederevu na kojima se nalaze kvantaška i robna, takozvana „buvlja” pijaca grad planira da proda stranom investitoru. Ova vest je zabrinula zaposlene u JKP „Pijace”, ali i više od 300 zakupaca tezgi i lokala koji od tog posla prehranjuju svoje porodice. I jedni i drugi presavili su tabak i od gradonačelnice Jasne Avramović zatražili objašnjenje.

U peticijama (koje su stigle i na adresu „Politike“) potpisnici pitaju da li su tačne priče o prodaji, ko je kupac i šta će biti sa egzistencijom više od hiljadu Smederevaca – radnika na pijacama i članova njihovih porodica. Odgovor, kažu, ni posle dvadesetak dana nisu dobili, a istu sudbinu dele i pitanja „Politike”, koja su gradonačelnici upućena još početkom oktobra.

Nezvanično, grad pregovara sa izraelskom kompanijom „Aviv arlon”, koja je izgradila tržne centre u Pančevu i Zrenjaninu, a uskoro otvara još jedan u Beogradu, na Zvezdari. Potvrdu o tome, međutim, nismo uspeli da dobijemo ni u njihovom beogradskom predstavništvu, jer nemaju registrovan telefonski broj, a brojevi na internetu nisu u funkciji.

Reprezentativni sindikati JKP „Pijace” – „Sloboda” i „Nezavisnost” navode da zaposleni nisu protiv investicija, ali se pribojavaju da se tako zauvek gase njihova radna mesta. Apeluju da gradonačelnica ne dopusti prodaju parcela i žele da veruju da jednim potpisom ne namerava da na ulici ostavi 69 radnika, naruši im ustavno pravo na rad i ugrozi egzistenciju porodica.

„Kada su ‘Pijace’ radile loše, podržavali ste rukovodstvo, kada je preduzeće nizalo gubitke pomagali ste povremenim transferima sredstava iz gradskog budžeta. Sada kada ‘Pijace’ rade dobro , kada nema zloupotreba i polako stajemo na noge, bez dinara pomoći iz gradske kase, želite da prodate pijace od kojih hranimo svoje porodice i mi i 310 naših zakupaca”, napisali su gradonačelnici zaposleni.

U gradskoj firmi pitaju, takođe, „da li će i ova prodaja biti poput prodaje lokacije na kojoj se nalazi sadašnji DIS, kada je za sitan novac izdat u zakup na 99 godina centralni do zemljišta koje je koristio nekadašnji JKP Komunalac”. Interesuje ih i „da li se prodajom ove dve lokacije pokušava prikrivanje radnji i postupaka koji su procesuirani u prethodnom periodu”. Sindikati od gradonačelnice traže da ona, menadžment i predstavnici preduzeća sednu za sto i razgovaraju o njegovoj sudbini.

Zakupci tezgi i lokala na „buvljaku” i „kvantašu” traže od Avramovićeve istinu i takođe podsećaju da žive od tog posla.

„Bez ičije pomoći, sami smo sebi otvorili radna mesta. Rad na robnoj i kvantaškoj pijaci je postao naš jedini izvor prihoda i razumljivo je da sa strepnjom slušamo priče o prodaji pijaca od kojih zavisi egzistencija naših porodica. Odgovorite nam da li je u planu prodaja i šta će biti sa nama”.

Dragana Šljivić, zakupac lokala na „buvljaku”, kaže za „Politiku” da oni čekaju zvanično obaveštenje od grada. Ako je istina da se pijace prodaju, zahtevaće drugu, bolju lokaciju.

– Dvadesetak godina radimo u ovim uslovima. Tražićemo savremeniju robnu pijacu. Ako ostajemo ovde trebalo bi da je preurede, da nam stvore bolje uslove. Ako se selimo, to mora da bude mesto koje će biti pri ruci građanima, a ne negde daleko, kao što se spominje prostor stočne pijace u naselju Carina. To ne dolazi u obzir, samo ime odbija, a i lokacija je loša – kaže Šljivićeva, koja ističe da zakupci uredno posluju, imaju firme i fiskalne kase.

Zakupci tezgi insistiraju da saznaju šta je istina, jer bi trebalo da nabavljaju zimsku robu. To nije mali novac, kažu, da bi se neko poigravao s tim i pravio se kao da ne postoje. Na potezu je grad. Ćutanje i ignorisanje nikome ne ide u prilog.

Piše: O. Milošević