“Dosta je bilo” Vučiću: Šta javnost ne sme da zna iz ugovora?


18. oktobar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zatražio je od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da se izjasne o tome da li podržavaju ministra privrede Željka Sertića u njegovom, kako navode, protivzakonitom skrivanju svih ugovora Železare Smederevo o angažovanju stranih menadžera.

“Iskustvo nas uči da se iza svih ovakvih tajnih ugovora krije korupcija. Pitamo Aleksandra Vučića: šta je to u ugovoru za šta javnost ne sme da zna”, pitaju iz pokreta.

U saopštenju podsećaju da je pokret po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražio od ministarstva i Železare sve ugovore koji se tiču angažovanja stranih menadžera, kao i nevladina organizacija Transparentnost – Srbija.

“Ministar Sertić je, zbog zahteva da objavi ugovor države sa privatnom firmom, javno optužio i Transparentnost Srbije i predsednika pokreta Sašu Radulovića da nameravaju da zloupotrebi ugovor o upravljanju Železarom, a otišao je tako daleko da je čak konstatovao i da bi objavljivanje ugovora moglo da ‘ugrozi ne 5.000 zaposlenih u Smederevu nego 15.000 indirektno zaposlenih’ i da ima ‘nesagledive štete po pitanju poverenja investitora u Srbiju'”, piše u saopštenju.

Pokret oštro protestuje protiv takvih “nepromišljenih” izjava ministra Sertića i podržava stav Transparentnosti da kršenje Zakona o informacijama od javnog značaja u slučaju ministra Sertića “može imati i karakter zloupotrebe službenog položaja”.

Oni zahtevaju da se svi ugovori države sa privatnim firmama objave i da se poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Iz pokreta podsećaju da je Prekršajni sud u Beogradu, zvanično, na osnovu zahteva pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, pokrenuo prekršajni postupak protiv ovlašćene službenice u Ministarstvu privrede, zbog skrivanja dokumentacije i ugovora o izboru i angažovanju stranog menadžmenta u “Železari Smederevo”.

Praksu tajnih dogovora, ugovora i nepotrebnog bacanja novca na strane menadžere uveo je bivši ministar i lider G17 plus Mlađan Dinkić, a kako ističu, usavršio Aleksandar Vučić.

Pokret “Dosta je bilo” zahteva uvođenje reda i transparentno poslovanje jer je to, prema njihovoj oceni, jedini način da se u Srbiji iskoreni korupcija.