Smederevci ne veruju statistici


07. septembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: B92 – Smederevo je grad najpovoljniji za život, pokazuje zvanična statistika. U gradu na Dunavu najpovoljniji je odnos prosečne zarade i neto potrošačke korpe.

To znači da se u Smederevu najlakše u Srbiji podmiruju osnovne životne potrebe. U tom gradu proveravali smo da li je zaista tako.

Prosečna plata u ovom gradu iznosi 46.046 dinara.Smederevo je pre 3 god.bilo među poslednja 4 mesta na listi najpovoljnijih za zivot, danas je prvo. Čelnici grada zasluge pripisuju sebi.

“Jer smo gledali da prihodovna i rashodovna strana budu izjednačene, kao lokalna samouprava nismo povećavali zakup tezgi niti podizali cene, trudili smo se da uposlimo, lekare, stomatologe”, kaže Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.

Na pitanje kako sve ovo finansijski postižu gradonačelnica kaže da je trik u dobroj raspodeli sredstava i štednji. Građani Smedereva kažu da bi i oni štedeli kada bi imali od čega, a u statističke podatke ne veruju.

“Moje iskustvo je da je ovde velika besposlica i ne verujem u taj podatak”, samo je jedan od komentara građana.

“Mnogo se manje kupuje u odnosu na ranije, nema narod para, kupovna moć je sve manja i manja”, kaže Suzana Ilić.

Iako Železara gotovo uopste ne radi, oko 5.000 njenih radnika prima 80 odsto prosečne plate iz budžeta. Građani kažu da jedino to još drži grad na Dunavu u životu. Pitaju se do kada će.

Iako žiteljima grada na Dunavu ne deluje da je tako, Smederevo je za sobom ostavilo gradove poput Beograda i Novog Sada.