Sindikati “Želvoza” ponovo protestuju


26. mart 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Sindikati fabrike “Želvoz” u restruktrisanju odlučili su da nastave proteste i štrajk zbog neisplaćenih zaostalih plata i minimalnih zarada.

Zatražili da se od 1. aprila vrate na posao uz obezbeđenje naknade za prevoz i hranu. Prvi štrajk upozorenja održali su juče od 12 do 13 časova na platou ispred Upravne zgrade fabrike.

Sindikati “Sloga“, ASNS i metalaca zahtevaju isplatu treće obećane minimalne zarade, početak isplate zaostalih plata, ali i da se od 1. aprila vrate na posao uz obezbeđenje naknade za prevoz i hranu.

– Više puta smo do sada razgovarali sa našim generalnim direktorom i zastupnikom kapitala o isplati zaostalog minimalca i statusu fabrike, našem povratku na posao i oživljavanju proizvodnje, ali je odgovor izostao. Radnici su zabrinuti za svoju budućnost i egzistenciju i oni samo traže odgovore na data obećanja iz predhodnih protesta – kaže Miki Nojić, predsednik Sindikata “Sloga-Želvoz”.

On napominje da je do sada bilo raznih obećanja, od predstavnika Vlade, ali i gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, da je pronađen strateški partner iz Italije koji bi trebalo da pokrene proizvodnju, ali da osim obećanja do sada nije bilo nikakvog pomaka, niti se nazire bilo kakvo pozitivno rešenje, navodi se u saopštenju Sindikata “Želvoza”.

Nojić zaključuje da su radnici sve više ubeđeni da su obećanja data zbog potrebe izborne kampanje i poručuje da se od dalje radikalizacije protesta neće odustati, sve dok se ne pronađe prihvatljivo rešenje za isplatu zaostalih zarada i dok se radnici ne vrate na posao.

Pomoć, kako ističu, očekuju i na principu solidarnosti i od dela 512 radnika koji su uzeli otpremnine i napustili fabriku.