Sećanje na stradale u NATO bombardovanju


25. mart 2014. DRUŠTVO – Komemorativnim skupom i polaganjem venaca, Smederevo je juče obeležilo Dan sećanja na stradale sugrađane tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Gradonačelnik Smedereva dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, porodica žrtava bombardovanja, boračkih udruženja, civilnih organizacija i političkih stranaka, položili su danas vence na spomenik stradalim Smederevcima u bombardovanju 1999. godine, na petnaestu godišnjicu NATO napada na SRJ.

Počasni vod Vojske Srbije, sastavljen od 20 vojnika sa lakim automatskim naoružanjem, prisustvovao je obeležavanju sećanja na stradale u NATO agresiji, a prigodnim govorom prisutnima se obratio pukovnik Duško Šljivančanin komandant Garnizona Požarevac Vojske Srbije.

„Širom Srbije i dijaspore, ispred spomen obeležja, na grobljima, spomenicima, u crkvama i manastirima, na razrušenim i razorenim mostovima, prugama i saobraćajnicama, zgradama, fabrikama, bolnicama, danas je 15 godina kako palimo sveće, oplakujemo naše najmilije i molimo se za njihove duše. Danas je Dan sećanja. Sećanje na trogodišnju svetu mučenicu Milicu Rakić, koja bi, da je ljudske i božije pravde, 9. januara ove godine slavila punoletstvo sa svojim vršnjacima, radovala se maturi i sanjala devojačke snove”, rekao je pored ostalog pukovnik Šljivančanin i dodao da će 24. mart 1999. godine ostati upamćen kao poraz demokratije.

„Toga dana pričinjena je velika nepravda u istoriji modernog društva jednom starom evropskom državotvornom narodu, pred sam kraj 20. veka. Najveća ljudska vrlina je praštati i zato smo oprostili, ali nismo zaboravili i zbog prošlih i budućih generacija nemamo prava na to”, poručio je Šljivančanin.

Prvog dana NATO napada, 24. marta 1999. godine, bombardovan je vojni položaj u Vučaku. Za 78 dana vazdušnih napada NATO avijacije poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva, a Smederevo je više puta bilo meta NATO napada. Bombardovani su most na Dunavu kod Smedereva, postrojenja Jugopetrola, trafo stanica u krugu Železare, industrijska zona.

Povodom 15. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u Narodnoj biblioteci Smederevo, otvorena je izložba Da se ne zaboravi.

Izložba predstavlja izbor iz fondova Pozajmnog, Zavičajnog i Naučnog odeljenja i prezentuje građu koja svedoči o bombardovanju Smedereva za vreme agresije NATO pakta 1999. godine.

Pored monografskih publikacija i periodike, predstavljen je i deo fotodokumentacije iz fonda neknjižne građe Zavičajnog odeljenja, kao i elektronski izvori koji predstavljaju zbirku materijala o stradanju civila i oštećenju infrastrukture.

Izložba Da se ne zaboravi otvorena je na Pozajmnom odeljenju i propraćena je katalogom. Biće otvorena do 31. marta.

Izvor: smederevo.org.rs